Foto: Nancy Verboven

Kempische grond gevoelig voor winderosie: “Stofhozen verslechteren onze luchtkwaliteit”

De grond in de Antwerpse Kempen is gevoeliger voor winderosie. Dat wil zeggen dat er bij hevige wind een stofhoos kan ontstaan. “Die zorgt ervoor dat de grond minder vruchtbaar wordt en het heeft ook een negatief effect op onze luchtkwaliteit”, zegt professor Wim Cornelis van de vakgroep bodembeheer aan de Universiteit Gent.

Een vrouw filmde deze week minutenlang hoe een stofhoos over een omgeploegde akker in Geel tekeer ging. Eerder doken er ook al beelden op van een windhoos in Hoogstraten en in Loenhout, bij Wuustwezel. Door de aanhoudende droogte komt het fenomeen vaker voor en de Kempische zandgronden blijken ook nog eens extra gevoelig te zijn voor winderosie waardoor zo’n stofwolk kan ontstaan.

In bepaalde gebieden in Duitsland leiden de stofhozen tot ongevallen. Door het stof zien mensen minder goed en rijden ze op een andere auto in

Wim Cornelis, professor van de vakgroep bodembeheer van Universiteit Gent.

“Zo’n stofhoos ontstaat door een combinatie van verschillende factoren”, zegt professor Wim Cornelis van de vakgroep bodembeheer aan de Universiteit Gent. “Allereerst moet er veel wind zijn. Dat in combinatie met een onbedekte, losse zandgrond kan zo’n stofwolk veroorzaken.”

Het is een fenomeen dat zich vooral in het voorjaar voordoet. “Hier zien we het niet zo vaak, maar in bepaalde gebieden in Duitsland leiden de stofhozen tot ongevallen. Door het stof zien mensen minder goed en rijden ze op een andere auto in”, zegt Cornelis bij Radio 2 Antwerpen.  

Hagen en bomen

Zo’n stofhoos veroorzaakt nog problemen. “De grond kan er minder vruchtbaar door worden, omdat fijne deeltjes organisch materiaal mee wegwaaien. Bovendien is het ook slecht voor de luchtkwaliteit.”

Om zo’n windhozen te vermijden, is het belangrijk om de grond goed af te schermen. “Hagen en bomenrijen zorgen ervoor dat de wind in kracht afneemt. Zo zal de stofwolk zich niet kunnen vormen”, aldus Cornelis.

Meest gelezen