Videospeler inladen...

Kinderarmoedefonds: "Coronacrisis zal immense impact hebben op deze generatie kinderen"

Volgens Noël Slangen, de voorzitter van het Kinderarmoedefonds, mogen kinderen, en zeker die uit kansarme gezinnen, niet vergeten worden in deze coronacrisis. Op sommige van hen komt er veel druk te liggen omdat ze niet meer naar school kunnen en ze nu samen met hun gezin in een kleine ruimte zitten. "Ik denk dat we ons niet kunnen voorstellen wat een immense impact dat zal hebben op deze generatie", zegt Slangen. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) wil dat de volgende Nationale Veiligheidsraad aandacht heeft voor de specifieke problematiek van jongeren.

Er wordt volop gewerkt aan een exitstrategie: winkels zijn weer open, we mogen weer naar de kapper, de markten komen eraan... "Maar kinderen vallen helemaal uit de boot", vertelt Noël Slangen, voorzitter van het Kinderarmoedefonds. "Als er één ding zeer typerend is aan armoede, dan is het net dat isolement waarin die kinderen opgroeien. Vaak in moeilijke thuissitaties, met veel stress en weinig ruimte. Voor hen is de buitenruimte een verlengstuk van hun levensruimte en dat is momenteel weggevallen. Ik denk dat we ons nu nog niet kunnen voorstellen wat een immense impact dat zal hebben op deze generatie."

Getty Images

Geen laptop of tuin

Nu de scholen dichtblijven, wordt er lesgegeven op afstand. Ook dat is niet gemakkelijk voor armere gezinnen die vaak zelfs niet eens een computer of laptop hebben. "Wij horen veel verhalen van gezinnen die nu een laptop krijgen, maar waar de ouders nog nooit met een computer gewerkt hebben. Zij weten niet eens hoe ze die moeten opstarten. Ze proberen dan wel dingen, maar geven het uiteindelijk op en dan is er natuurlijk geen onderwijs voor die kinderen."

De coronacrisis is voor velen ook een gelegenheid om meer tijd door te brengen met hun gezin. "Je hoort nu bijvoorbeeld vaak hoe fantastisch het is om samen in de tuin te zitten", gaat Slangen verder, "maar er zijn heel veel gezinnen die geen tuin of terras hebben. Zij zitten vaak met veel op een kleine oppervlakte. Toevallig zijn dat dikwijls dan ook nog eens die plekken waar geen parken in de buurt zijn om te gaan wandelen." 

Veel mensen zullen hun werk verliezen, waardoor nog meer mensen in de armoede terechtkomen
Noël Slangen

Voor veel mensen is dit financieel ook een moeilijke periode en dat is zeker zo voor de kwetsbare gezinnen. "Bovendien is het zo dat de school voor die jongeren heel belangrijk is omdat ze daar even kunnen uitbreken uit hun stressomgeving en ze daar sociaal contact hebben. Het is ook een manier om prikkels te krijgen en geïnspireerd te worden en dat valt nu helemaal weg. Bij kwetsbare kinderen zorgt twee maanden vakantie al voor een extra maand achterstand en dat hebben we nu nog veel meer. We zouden dus iets meer moeten proberen om de scholen voor die kwetsbare kinderen open te stellen."

Niet alleen kwetsbare maar ook andere kinderen hebben het nu moeilijk. Slangen denkt dus dat het tijd is om na te denken over een aanpak op lange termijn. "We mogen niet onderschatten dat veel mensen hun werk zullen verliezen", besluit hij. "Daardoor zullen nog meer mensen in de armoede terechtkomen. Het is dus belangrijk dat iedereen mee aan de kar trekt."

Dalle: "Nadenken over inrichting van onze steden"

Zowel Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) als professor Erika Vlieghe, voorzitter van de exitgroep, erkent de specifieke problematiek van kansarme kinderen tijdens deze coronacrisis. Dalle herhaalt in "Terzake" dat de volgende Nationale Veiligheidsraad de kinderen centraal moet stellen. Vlieghe zegt dat er naar snelle oplossingen moet worden gezocht en toont zich bereid regelingen uit te dokteren.

"In bepaalde gemeenten is er een tekort aan ruimte", erkent Benjamin Dalle. "We gaan moeten nadenken over de inrichting van onze steden." Op korte termijn vindt hij dat er moet worden nagedacht over het heropenen van de speelpleintjes, en op langere termijn wil hij hoop en perspectief bieden. Op lange termijn moeten kinderen en jongeren een centrale plaats krijgen, vindt hij.

Bekijk hieronder de reportage uit "Terzake" en het studiogesprek met Erika Vlieghe en Benjamin Dalle:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen