Radio 2

KSA over uitstel beslissing zomerkampen: “We hebben ze nog niet opgegeven, we blijven hopen”

De jeugdbewegingen zijn hoopvol dat hun leden deze zomer op kamp kunnen gaan. Ze rekenen erop dat de Nationale Veiligheidsraad daarover volgende week een beslissing neemt. Dat zei de nationale coördinator van KSA Brecht Goerlandt vanmorgen aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Veel kinderen, ouders en leiders van jeugdbewegingen hadden na de Nationale Veiligheidsraad van gisteren wellicht meer perspectieven over de zomerkampen verwacht. “Maar een late beslissing zorgt ervoor dat we ons beter kunnen voorbereiden”, zegt Goerlandt, de nationale coördinator van KSA.

“De jeugdbewegingen hebben een draaiboek klaar en minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) wil er zoveel mogelijk aan doen om de kampen te kunnen organiseren”, zegt Goerlandt. “De minister zei: beter een late ja, dan een vroege neen. Als sector treden we hem daarin bij. Als we een maand geleden al hadden moeten beslissen, dan hadden we waarschijnlijk alles moeten annuleren. Hoe langer we de beslissing kunnen uitstellen, hoe meer informatie we kunnen verzamelen en hoe beter we ons kunnen voorbereiden met die info. De kans is daardoor groter dat we een aanbod voor de kinderen kunnen voorzien. De minister is van in het begin heel erg betrokken geweest en hij kijkt met de hele sector samen wat de beste mogelijkheden zijn. Hij is echt een partner in het hele traject.”

Als we vorige maand hadden moeten beslissen, hadden we wellicht alles geannuleerd

Nationaal coördinator KSA Brecht Goerlandt

Maar een te late beslissing zou het moeilijk maken om de kampen nog te kunnen organiseren. “Wij wilden altijd liefst de 3de week van mei kunnen beslissen. Maar dat is dus volgende week al. Ons huiswerk met de sector is af, we hopen dat de Nationale Veiligheidsraad daar snel een beslissing kan over maken. We willen natuurlijk dat het absoluut veilig en verantwoord is als we kampen organiseren."

Over de praktische aanpassingen op kampen wil Goerlandt nog niet praten. “Het is moeilijk om daar al in detail over te gaan. We willen pas draaiboeken verspreiden als de beslissing valt. Wij maken een voorstel, maar de Veiligheidsraad beslist finaal. Dat kan dus nog altijd door hen aangepast worden. Wij willen met alles ineens naar buiten komen, anders kan er veel onduidelijkheid ontstaan.”

Goerlandt vangt uit de vele lokale afdelingen op dat de KSA-jongeren snakken naar de zomerkampen: "Dat is enorm belangrijk, ook voor de leiding. Er is ontzettend veel hoop, ook van de ouders. Het is duidelijk dat ze het nog niet hebben opgegeven en wij willen er alles aan doen om dat te kunnen realiseren."

Meest gelezen