Leerkrachten in spe springen bij voor heropstart scholen: "Leerkrachten zijn blij met de hulp"

Nu de scholen weer opengaan, kunnen ook de studenten in de lerarenopleiding hun stages afwerken. Ze helpen bij de heropstart. "Ik heb wel een andere stageplek dan voorzien, maar de leerkrachten zijn blij dat ik kan bijspringen", getuigt studente secundair onderwijs Hafsa Barrouh-hou van de Odiseehogeschool in Sint-Niklaas.

Vanaf morgen kunnen de scholen weer opstarten, dus ook de studenten in opleiding kunnen nu eindelijk hun stage doen. "Vooral voor de studenten in het laatstejaar is het goed nieuws. Zij kunnen al in juni afstuderen, als ze hun stage en hun examens goed doen", zegt coördinator Stijn Buysschaert van de lerarenopleiding secundair onderwijs. "De examens gebeuren trouwens vooral via de webcam."

Vandaag hebben we al een generale repetitie gedaan, om alles in goede banen te kunnen leiden als de kinderen er zijn

Amber Van den Bossche, studente lager onderwijs

Amber Van den Bossche springt vanaf maandag bij als zorgjuf in het tweede leerjaar en moest vandaag al gaan "repeteren" op haar stageplek, de Broederschool in Sint-Niklaas. "De directeur heeft uitgelegd hoe we morgen alles gaan aanpakken. Hij toonde aan de schoolpoort bijvoorbeeld waar de ouders mogen wachten en waar niet. Ook het eenrichtingsverkeer aan de toiletten werd al eens geoefend."

Tevreden studenten én tevreden leerkrachten

Ook studente secundair onderwijs Hafsa Barrouh-hou zal vanaf volgende week voor de klas staan. Ze geeft Frans in de eerste graad, maar zal dat wel doen op een andere school dan gepland: "Ik liep eerst ook stage in de Broederschool in Sint-Niklaas, wel de middelbare school.  Maar door de coronacrisis moet ik mijn stage afwerken op een school in Lokeren.'

Hafsa is blij dat ze haar stage kan doen, maar voelt dat haar hulp ook nodig is. "De leerkrachten zijn duidelijk blij met de hulp van stagiairs. Ze waarderen het dat we kunnen bijspringen in deze periode", zegt ze.  Amber beaamt dat: "Er wordt een heel grote inspanning gevraagd van de leerkrachten. Het is wennen hé, voor iedereen. Maar ik voel vooral dat de leerkrachten ernaar uitkijken om hun leerlingen terug te zien."

Ook al geholpen bij preteaching

Sommige studenten van de lerarenopleiding waren zelfs al de hele coronatijd aan het werk, voegt coördinator Buysschaert nog toe: "Onze studenten waren bereid om de secundaire scholen te ondersteunen en sommige scholen maakten daar graag gebruik van. Zo hielpen ze leerkrachten bij het preteachen, of gaven ze online bijles."

kasto80

Meest gelezen