Liveblog - Minister van Onderwijs Weyts: "Engagement scholen fantastisch"

Morgen maken de Vlaamse scholen een doorstart. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts is onder de indruk van de geleverde inspanningen: "Het was een huzarenstukje om alles praktisch geregeld te krijgen." Frankrijk pompt 18 miljard euro in het toerisme, maar het is nog niet duidelijk of toeristen uit het buitenland hun vakantie in het land zullen kunnen doorbrengen. En voor het eerst in ruim 7 weken liggen er minder dan 2.000 coronapatiënten in onze ziekenhuizen. Volg al het coronanieuws op de voet in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Sinds WO II nooit zoveel oversterfte in ons land"

De afgelopen aprilmaand is de meest dodelijke voor ons land sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat is de conclusie van de VUB-onderzoeksgroep Interface Demography op basis van onderzoek. Het coronavirus is “met grote waarschijnlijkheid” de oorzaak. Bergen, Brussel en Hasselt zijn het zwaarste getroffen. Opvallend, uit de cijfers blijkt dat er heel wat minder jongeren gestorven zijn.

Lees hier het volledige artikel: 

Minister van Onderwijs Ben Weyts: "Engagement van ons onderwijsveld is fantastisch"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kijkt met gemengde gevoelens naar de doorstart van het onderwijs. "Het was een huzarenstukje om alles praktisch geregeld te krijgen, maar meer dan 95% van de scholen gaat opnieuw open. Het engagement van ons onderwijsveld is fantastisch, ik ben fier. Het zal zoeken en tasten worden, soms een beetje vallen, maar altijd weer opstaan." 

Minister Weyts beseft dat sommige ouders misschien bang zijn om hun kinderen terug naar school te sturen. "Maar laat ons dit een kans geven. Ik begrijp die angst, het gaat om onze kinderen, ons meest kostbare goed. Maar we moeten vertrouwen wekken. Na een week, op 22 mei, gaan we dit evalueren. We bekijken of het veilig en doenbaar is en dan kunnen we misschien een volgende stap zetten. Ik zou ook graag het kleuteronderwijs openen."

Dat sommige scholen nu al aan ouders laten weten dat hun kind(eren) de rest van het schooljaar geen les op school meer zullen kunnen volgen, vindt de minister dan ook een slecht signaal. Het blijft de bedoeling om dit schooljaar nog zoveel mogelijk leerjaren te openen. "We moeten hoop en perspectief blijven creëren, voor kinderen, ouders en leerkrachten." 

Ook mensen zonder symptomen vragen om coronatest

Huisartsen krijgen heel wat vragen van mensen die willen laten testen op het coronavirus, maar geen symptomen hebben. Ze willen weten of ze het virus nu of al eerder hebben gehad. Soms doen ze dat zelfs op vraag van werkgevers. 

Huisartsenvereniging Domus Medica herhaalt dat testen zonder ziektesymptomen geen zin heeft en dat huisartsen daar ook geen tijd voor hebben. 

Werkgeversorganisatie VOKA zegt dat ze geen weet heeft van werkgevers die hun personeel vragen om een test te ondergaan.

Bart De Wever (N-VA): "Grote uitdaging is leidende krachten uit noord en zuid samen te brengen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever herhaalt zijn oproep aan de PS om te praten over de vorming van een nieuwe federale regering. "De grote uitdaging zal zijn de leidende krachten van het zuiden en het noorden samen te brengen rond een compromis waar we zowel de institutionele verbrokkeling, het democratisch deficit als de grote keuzes in één pakket voor een België 2.0 verzamelen", aldus De Wever in "De afspraak". "Ik denk dat dit kan. We zijn ertoe bereid."

Maar de voorzitter van de grootste Vlaamse partij zet meteen een domper op alle eventuele optimisme, want volgens hem verschilt de visie op het algemeen belang in het zuiden van die in het noorden. Een crisis als de coronacrisis als hefboom voor belangrijke hervormingen, zoals de Tweede Wereldoorlog aan de basis lag van onze sociale zekerheid? "Dat is heel moeilijk te zeggen", aldus Bart De Wever.

Videospeler inladen...

Kunnen lijkschouwingen levensreddend zijn?

Covid-19 is veel meer dan een ademhalingsziekte. Het coronavirus kan dodelijke schade aanrichten in heel het lichaam. Dat blijkt uit autopsieën op overleden covidpatiënten. Pathologen pleiten voor meer lijkschouwingen om meer levens te redden.

Bekijk hier de reportage uit "Terzake". Opgelet: sommige beelden in het verslag kunnen confronterend zijn.

Videospeler inladen...
Waarom zijn speeltuinen nog gesloten? Omdat er heel veel ongerustheid is dat daar te veel mensen zouden samenkomen.
Erika Vlieghe, voorzitter van de exitgroep
Het blijft een uitdaging voor onze communicatiemensen om in alle talen en via alle kanalen zoveel mogelijk mensen te bereiken.
Infectioloog Erika Vlieghe, voorzitter van de exitgroep
In een volgende Veiligheidsraad moeten we kinderen centraal stellen.
Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V)

Meest gelezen