Mechelse marktkramers niet te spreken over mogelijk beurtrolsysteem: "Ze wurgen ons langzaam"

De Nationale Veiligheidsraad besliste dat markten vanaf maandag weer mogen opengaan op voorwaarde dat de stad of gemeente daar toestemming voor geeft. In Mol is beslist dat het pas over twee weken zal mogen. Mechelen bekijkt zoals andere steden en gemeenten of een beurtrol mogelijk is, gezien er maar maximaal 50 kramen mogen staan. Maar dat zien de marktkramers niet zitten.

In Mol gaat de markt weer open maar wel pas over twee weken, om genoeg tijd te hebben om alle veiligheidsmaatregelen toe te passen. Zo moet er een circulatieplan zijn en moeten alle marktkramers een mondmasker dragen. Eten en drinken mag niet verbruikt worden op de markt zelf, omdat horecazaken ook nog gesloten moeten blijven. En er mogen ook maar maximaal 50 kramen staan. 

In Mechelen staan er veel meer kramen. "De vaste markt telt er 109", zegt schepen Greet Geypen (Open VLD). "We zijn momenteel aan het bekijken hoe we de kramen kunnen plaatsen. Indien nodig kunnen we uitwijken naar de Veemarkt, om het gebied groter te maken." Het stadsbestuur van Mechelen bekijkt ook, net zoals andere gemeenten, of ze met een soort beurtrolsysteem kunnen werken en dat marktkramers elkaar dus afwisselen.

In de plaats van ons in één keer te wurgen, wurgen ze ons langzaam. Dat leidt uiteindelijk allebei tot de dood.

Luc Mariën - marktkramer

Maar een beurtrol zien de marktkramers niet zitten: "Dat is alsof de ene week de ene bank open zou zijn en de andere week de andere", zegt Luc Mariën, voorzitter van de Mechelse markthandelaars. "Geen enkele zaak kan zonder continuïteit. Dat wijst alweer eens op een totaal gebrek aan kennis van de sector. In de plaats van ons in één keer te wurgen, wurgen ze ons langzaam. Maar dat leidt allebei tot de dood." De stad Mechelen benadrukt wel dat het nog maar een idee is en er nog niets beslist is.

Meest gelezen