Belga

Mogen we deze zomer naar het buitenland? Europees Parlementslid Vautmans reageert: "Kijk uit naar vakantie in Limburg"

De Europese grenzen moeten binnenkort opnieuw opengaan. Dat stelt de Europese Commissie in een reeks aanbevelingen, samengebracht in het Tourism & Transport Package. Toch maant Europarlementslid Hilde Vautmans iedereen aan om in eigen streek op vakantie te gaan. 

De Europese Commissie heeft voorzichtige stappen gezet om buitenlandse vakantie toch mogelijk te maken. Ze hebben met het Tourism and Transport Package een plan voorgesteld om te bekijken hoe we toerisme weer kunnen heropstarten en of we mogen reizen deze zomer. 

Grenzen weer open?

Als het van de Europese Commissie afhangt, gaan de Europese grenzen binnenkort geleidelijk aan opnieuw open. Dat is van groot belang volgens Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld), want 12 procent van alle jobs in Europa speelt zich af in de toeristische sector. “We willen een perspectief bieden, de sector snakt er naar. 85% van de Europeanen gaat op vakantie in een ander Europees land. Economisch is deze opstart van enorme waarde.”

De opening van de grenzen zal wel heel geleidelijk aan moeten gebeuren. “Enkel de grenzen tussen landen met dezelfde besmettingsgraad zullen opnieuw opengaan en natuurlijk onder bepaalde voorwaarden. Het moet in de eerste plaats veilig zijn.”

Toerist in Limburg

Naar welke landen we op vakantie zullen mogen, is nog niet duidelijk, maar Vautmans waarschuwt dat we niet te veel hoop moeten vestigen op reizen naar het buitenland. “Het zou kunnen dat je naar Nederland mag en niet naar Frankrijk. Toch bereidt iedereen zich best voor op een vakantie in Limburg. Als je dat nu plant en er naar uit begint te kijken, kan dat echt leuk worden.”

We zullen het aantal mensen in de drukke gebieden van ons land moeten spreiden in de tijd.

Hilde Vautmans

Je voorbereiden op een vakantie in eigen land is één ding, maar het moet organisatorisch ook haalbaar zijn. “We zullen het aantal mensen moeten spreiden in de tijd. Niet allemaal in juli en augustus, maar ook in september en oktober op vakantie gaan. Er worden al apps ontwikkeld, waarmee je kan kijken hoeveel mensen er in een bepaald gebied zijn.”

Wanneer de beslissing over de opening van de grenzen valt, hangt af van de lidstaten. De Europese Commissie heeft daar geen bevoegdheid over. “Dat zal vooral beslist worden door de wereldreis die het virus maakt. Wij moeten vooral zorgen dat we niet zijn waar het virus wel is.”

BELGA/CLAUS

Meest gelezen