Videospeler inladen...

Nieuw windmolenpark voor onze kust met grootste turbines van het moment is klaar, ondanks coronacrisis

Parkwind, het groene energiebedrijf van de Colruytgroep, kondigde vanochtend aan dat zijn nieuwe windmolenpark klaar is. Northwester 2 is het zevende en op één na laatste windmolenpark voor onze Oostkust. Het park pakt uit met een primeur: het maakt als eerste ter wereld gebruik van de grootste windturbines die momenteel op de markt ter beschikking zijn. Het project werd ondanks de coronacrisis tijdig gerealiseerd. 

Net geen 10 maanden, zo lang duurde de constructie van Northwester 2. Ondanks de felle winterstormen van februari én de coronacrisis raakte het project zoals gepland deze maand klaar.

Op het moment van de corona-lockdown waren amper iets meer dan de helft van de turbines geïnstalleerd. Parkwind  paste in overleg met de Belgische overheid de werkomstandigheden aan, zodat het project veilig kon worden uitgevoerd.  Het hield onder meer zijn constructieteams 4 weken op zee in plaats van 2. Daardoor konden uitbraken van het coronavirus worden voorkomen. Geen enkele van de medewerkers raakte besmet.

Grootste windturbines ter wereld

Northwester 2 telt 23  V164 MH 9,5 turbines van de Deense fabrikant Vestas, goed voor bijna 219 MW aan vermogen. De inzet van de V164 MH  9,5 is een wereldprimeur: het zijn momenteel de grootste turbines ter wereld in commercieel  gebruik.  Eén wiek van een turbine is maar liefst 82 meter lang.  De totale hoogte van de constructie, inclusief de delen onder water, kan oplopen tot ruim 220 meter. Dat is  bijna 2 maal hoger dan de kathedraal van Antwerpen. 

De totale hoogte van een windturbine kan oplopen tot ruim 220 meter. Dat is bijna 2 maal de hoogte van de kathedraal van Antwerpen 

Northwester 2 is het vierde offshore windturbinepark waarin Parkwind participeert. Het bevindt zich 50 kilometer ver uit de kust. Het zal stroom leveren voor zowat 200.000 gezinnen. Dat is ongeveer één vijfde van de stroom van een kleine kerncentrale zoals Doel 1.

Videospeler inladen...

Meest gelezen