Nieuwpoort protesteert tegen plannen van Colruyt om zeeboerderij aan te leggen voor de kust 

In Nieuwpoort protesteren de kustvissers tegen de plannen voor een zeeboerderij. De warenhuisgroep Colruyt vraagt een vergunning voor mosselkweek voor de kust van Nieuwpoort. Maar het gebied is belangrijk voor de visserij.

De geplande zeeboerderij is een kweekplaats voor mosselen, oesters en zeewier. Colruyt vraagt een vergunning voor zo'n zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort, in een zone van ruim 4,5 vierkante km. "Maar dat is een visrijk gebied waar we al generaties lang ons werk doen", protesteren de vissers.

Vissen in de Sahara

"Aan de visserij is op voorhand geen advies gevraagd", zegt Jan Desaever, schipper-reder van de Nieuwpoort 93 aalscholver. "We zijn al verbannen naar die driemijlszone. De locatie die zij aanvragen ligt daar pal in. Het is het enige kleine stukje dat er nog is voor de Belgische kustvisserij. Als we daarbuiten moeten gaan vissen, dan vissen we zoals in de Sahara. Dan kunnen wij niets meer verdienen."

Desaever is boos. "Ze hebben eerst alles laten kapotvissen door de Nederlanders met de pulsvisserij. Dat is nu gelukkig stopgezet. Maar wij zitten nu wel weer met de gebakken peren."

(lees verder onder de illustratie)

Facebook

Ook de stad Nieuwpoort zal een negatief advies geven. Schepen van visserij Kris Vandecasteele (CD&V): "De zone ligt niet alleen in de voorbehouden driemijlszone voor de kustvisserij, maar ligt ook nog eens gedeeltelijk in de officiële vaargeul en in de sector van de schietstand van de legerbasis van Lombardsijde. We hebben geen nood aan de permanente privatisering van onze Noordzee zo dicht bij het strand."

Ook burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) is een koele minnaar van het plan: "We weten nog maar weinig over de impact van het project. De zeeboerderij zou helemaal onder water zitten maar er mag niet over gevaren worden. Dat is ook vervelend voor onze vele zeilers. Vergeet niet dat onze jachthaven er binnenkort nog eens 600 ligplaatsen bij krijgt."

Er loopt een openbaar onderzoek naar de zeeboerderij tot en met 22 juni.

Meest gelezen