Nog niet alle poetshulpen aan het werk: "Thuiswerkende klanten willen ons nog niet in huis"   

Bij poetsbedrijf 'Het Poetsbureau" wil zo'n 10 à 15 procent van de klanten nog geen poetshulp. "Heel wat mensen werken op dit moment nog van thuis uit en zien het dan ook niet zitten dat er nog iemand extra bij hen thuis rondloopt."  

Even werd er niet meer gewerkt in de dienstenchequesector, maar vanaf 6 april zijn poetshulpen opnieuw aan het werk, zolang ze de veiligheidsmaatregelen strikt naleven. Maar niet alle klanten zien het al zitten om een poetshulp te ontvangen. "Het klopt dat er enkele poetshulpen op dit moment nog niet aan het werk zijn", klinkt het bij Het Poetsbureau. "Zo'n 10 à 15 procent van onze  klanten kiezen ervoor om nog even te wachten omdat ze zelf thuiswerken en dus niet de nodige afstand kunnen garanderen." 

Klanten die thuiswerken wachten nog even omdat ze vrezen dat er niet voldoende afstand gehouden kan worden

Christine Van Bogaert, poetshulp

Ook poetshulp Christine Van Bogaert uit Diest heeft even moeten wachten om terug aan de slag te gaan. "Maandag start ik opnieuw bij een eerste gezin", zegt Christine. "Sommige klanten willen nog geen poetshulp omdat ze nog van thuis uit werken. Zeker klanten waarvan de kinderen nog thuis zijn omdat ze niet naar school of de opvang kunnen, wachten nog even omdat het soms moeilijk is voldoende afstand te houden. Maar eens aan het werk volgen wij strikt de veiligheidsvoorschriften en doen we er alles aan om het zo vlot mogelijk te laten verlopen." 

Problemen zullen nog een tijdje aanhouden

"De problemen waarmee de sector door de coronacrisis mee te kampen heeft, zullen ondanks de versoepeling van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad, nog een tijdje blijven duren", zegt een woordvoerder van minister Hilde Crevits. "Aan de ene kant zullen de dienstenchequebedrijven nog een poosje minder inkomsten en hogere kosten hebben door mindere prestaties.  Aan de andere kant zullen zij de komende maanden moeten blijven investeren om de veiligheid van hun werknemers te garanderen"

Daarom werd er vorige week beslist om de verhoogde tegemoetkoming per dienstencheque te verlengen:

-    5,4 euro extra per dienstencheque voor prestaties die geleverd worden van 11 mei tot 31 mei 2020;

-    3,78 euro extra per dienstencheque voor prestaties die geleverd worden van 1 juni tot 30 juni 2020;

Van dat bedrag moet nog altijd minstens 2,16 euro besteed worden aan de nodige maatregelen om te garanderen dat de dienstencheque-werknemers in veilige omstandigheden kunnen werken.

Meest gelezen