Sensoa: "Coronacrisis is een unieke kans om hiv-epidemie halt toe te roepen"

Sensoa, het Vlaams centrum voor seksuele gezondheid, roept homomannen met losse seksuele contacten op om zich nu massaal te laten testen op hiv. De coronacrisis biedt volgens Sensoa een unieke kans om de hiv-epidemie een stevige klap toe te dienen. "Als iedereen de lockdown goed opgevolgd heeft en er nu veel getest wordt, kunnen we het aantal diagnoses sterk doen dalen."

Door de coronamaatregelen vielen er heel wat activiteiten stil in ons land, ook losse seksuele contacten. En die kans wil Sensoa grijpen om iets aan de hiv-epidemie te doen bij homomannen. "Dit gaan we waarschijnlijk nooit meer meemaken. Voor het eerst sinds lang hebben mensen 8 weken lang geen seks meer gehad met losse partners", legt Boris Cruyssaert van Sensoa uit. "Dat alleen al zal een positieve impact hebben op de hiv-cijfers."

Veiliger na de lockdown

Maar er zijn nog voordelen. "Wie pas besmet is met hiv is voor een bepaalde tijd zeer besmettelijk. Het virus vermenigvuldigt zich dan razendsnel in het lichaam. Eén onbeschermd contact kan dan volstaan om het virus over te dragen. Maar wie net voor de lockdown besmet werd, is nu 8 weken later al door die eerste fase. Als zij na de lockdown opnieuw kiezen voor onbeschermde seks, is de kans op overdracht veel kleiner."

Cruciaal is wel dat iedereen de lockdownmaatregelen ook echt goed gevolgd heeft. Zijn daar cijfers over? "Die cijfers zijn er niet voor Vlaanderen dus we kunnen het niet met zekerheid zeggen. In het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland ziet men wel dat er minder vraag is geweest naar geneesmiddelen om soa's te genezen en naar medicatie om zich na een onveilig seksueel contact te beschermen tegen hiv. Dat wijst er toch op dat het redelijk goed is opgevolgd."

Je  moet de test wel meteen doen, zodra je weer begint te denken aan losse contacten, en niet een week later.

Professor Guy T'sjoen, UZ Gent

Silver lining

Professor Guy T'sjoen van het UZ Gent - en bekend van Topdokters- is het gezicht van de campagne van Sensoa. Ook hij beklemtoont dat het nu hét moment is voor een HIV-test. "Als je nu positief zou testen, dan kan je meteen behandeld worden en kan je het virus niet meer overdragen. En als je negatief test, dan ben je zeker over je HIV-status en kan je je verder beschermen met condooms en/of PrEP. Dat is een preventief geneesmiddel dat besmetting in grote mate voorkomt."

"Dit is eigenlijk een voordeel, een "silver lining" aan die hele coronacris," zegt T'sjoen. "Maar dan moet je die test wel meteen doen, zodra je weer begint te denken aan losse contacten, en niet een week later."

Huisarts of zelftest

De oproep van Sensoa, en de Franstalige tegenhanger Ex Aequo, is duidelijk: dit is het ideale moment om je te laten testen. "Dat kan uiteraard bij de huisarts", vertelt Boris Cruyssaert. "Maar we begrijpen dat die op dit moment misschien nog overbevraagd zijn. Je kan ook terecht in sommige testcentra of je kan via swabtoknow een speekseltest aanvragen of een hiv-test via het internet bestellen. Die zijn wel niet allemaal even betrouwbaar. Dat check je best op allesoverseks.be."

"Een standaardtest geeft pas 6 weken na een risicovol seksueel contact met voldoende zekerheid aan of je hiv hebt. Door de lockdown is die vensterperiode nu ook voorbij. Wie voor de coronacrisis onbeschermde seks had en zich nu laat testen, is 100 procent zeker van zijn resultaat. Als je positief bent, kan je met medicatie starten waardoor je het virus na een tijd niet meer kan overdragen."

"Dit is een opportuniteit om het aantal diagnoses sterk te doen dalen. Als alle homomannen zich nu laten testen, zou het op termijn haalbaar moeten zijn om hiv uit te roeien. Het aantal diagnoses was de laatste jaren al in dalende lijn. Om het effect van deze coronacrisis te zien, moeten we wachten tot eind 2021. Dan zullen we het zien aan de cijfers. Ik hoop dat ik dan heel goed nieuws kan vertellen."

Als alle homomannen zich nu laten testen, zou het op termijn haalbaar moeten zijn om hiv uit te roeien

Boris Cruyssaert van Sensoa

Meest gelezen