Sergio en Xandee blikken terug op deelname Songfestival: “Ik ben er opengebloeid, zonder lawaai van Sergio”

Normaal gezien zou vanavond de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival plaatsvinden, maar het coronavirus besliste daar anders over. Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel blikte voor de gelegenheid terug op de deelnames van regiogenoten Sergio en Xandee. Zij vormden jarenlang de groep “Touch of Joy”, maar namen elk apart deel aan het Songfestival.

18 jaar geleden nam Sergio deel aan het Eurovisiesongfestival met het nummer “Sister”, hij eindigde toen dertiende. “Voor hetzelfde geld was ik toen laatst geëindigd of vijfde, wie zal het zeggen”, vertelt Sergio. “Een competitie met liedjes kan je niet vergelijken met sport. Bij sport is wie eerst over de lijn komt, de winnaar. Maar bij Eurosong is dat anders, daar hangt het van de smaak af en de situatie en puntenverdeling binnen het land.”

Voor die radslag ben ik een beetje te zwaar geworden
Sergio

Sergio maakte tijdens zijn optreden een soort radslag waarmee hij even buiten het televisiebeeld belandde: “Dat was niet mijn schuld maar de schuld van de cameraman en van de slechte regie. (lacht) Maar die bewuste beweging, heel veel mensen dachten dat ik gevallen was, maar dat is absoluut niet waar. Ik doe de beweging heel af en toe nog eens, maar ik ben er een beetje te zwaar voor geworden. Daar zie ik de dag nadien enorm van af.” 

Touch of Joy

Sergio werkte ook lang samen met Xandee bij de muziekgroep “Touch of Joy”. “Ik hoor haar nog wel eens, maar heel zelden”, zegt Sergio. “Ik laat haar haar leven. We hebben op een gegeven moment beslist om allebei ons leven te leiden en dat wil ik zo houden. Ik zou haar wel willen vragen of ze doorheen de jaren een evenwicht heeft gevonden in haar leven.”

Xandee nam in 2004, twee jaar later dan Sergio, deel aan Eurosong met “1 life”, ze eindigde toen 22ste. “Ik ben daar enorm opengebloeid", zegt Xandee, van wie de echte naam Sandy Boets is. “Ik had altijd het grote lawaai van Sergio naast me op het podium, daar moest ik het allemaal zelf doen. Het gaf een enorm kick op het moment dat je moet beginnen, dat was ongelooflijk mooi.”

Ik heb het heel moeilijk gehad, maar ik zal er bovenop komen, stap per stap
Xandee

Xandee maakte de afgelopen jaren heel wat mee. Zo had ze onder andere hartproblemen: “Mijn leven heeft aan een zijden draadje gehangen. Er zijn ook veel medische fouten gebeurd, waarvoor ik nog altijd de prijs betaal. Ik heb het heel moeilijk gehad, ik ben in therapie geweest en heb ook nog eens mijn mama verloren. Maar ik laat me niet doen, ik zal er alles aan doen om er weer bovenop te geraken en daar ben ik mee bezig, stap per stap. En nu heb ik toch een soort evenwicht gevonden en ga ik trouwen.”

Corona

Maar door de coronacrisis is het plan om te trouwen even verplaatst: “Normaal was onze trouw op 18 april, maar we hebben dat moeten verlaten naar 10 oktober. Dus laten we hopen dat er geen tweede coronagolf komt en we onze plannen niet moeten opbergen", besluit Xandee.

Sergio houdt zich in deze coronatijden veel bezig met sociale media, zo maakt hij filmpjes, soms samen met zijn zoon. “Wij houden ons wel bezig ja, en ik heb sinds de coronatoestand al 20.000 volgers meer. Ik krijg ook veel aanvragen om filmpjes te maken voor huwelijken of verjaardagen. Maar ik wil me alvast excuseren aan de mensen dat ik dat allemaal niet kan doen. Het is niet te volgen.” 

Meest gelezen