Belga

Zeker tot begin juni geen bezoek aan wereldberoemd schilderij “Het Lam Gods” in Gent

Kunstliefhebbers die het gerestaureerde middeleeuwse schilderij “De aanbidding van het Lam Gods” van Van Eyck in Gent willen bezoeken, zullen nog zeker tot begin juni geduld moeten hebben. De exporuimte van de Sint-Baafskathedraal, waar het schilderij hangt, blijft dicht.  “We wachten de volgende veiligheidsraad af”, zegt het bisdom. 

Musea en culturele bezienswaardigheden mogen vanaf maandag terug hun deuren openen. Al zijn er wel enkele voorwaarden: zo moeten ze vooraf tickets verkopen - online of via de telefoon - en hun bezoekersaantal beperken. In de Sint-Baafskathedraal is dat voorlopig nog niet mogelijk. Wie er het wereldberoemde “Lam Gods” wil gaan bekijken, zal dus nog even geduld moeten hebben. 

Geen veilige ticketverkoop

“Tickets kan je bij ons nu enkel aan de kassa kopen”, verduidelijkt Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal. “Dat kunnen we op termijn oplossen met het nieuwe bezoekerscentrum waar nu volop aan gewerkt wordt. Als dat af is, zullen ook online tickets kunnen. Nu gaat dat nog niet. Bovendien kunnen we onder de huidige maatregelen maar 15 personen per keer binnenlaten.”

Schilderij is nog onvolledig

Enkele gerestaureerde panelen van het bekende schilderij hangen nu ook nog in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. “Momenteel wordt de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische illusie’ er afgebroken”, stipt Collin aan. “Eind mei keren de panelen terug naar de Sint-Baafskathedraal. Om veiligheidsredenen zal de kathedraal dan gesloten zijn.” Nu eerst even openen en dan opnieuw sluiten, lijkt Collin niet zinvol. 

Circulatieplan in de kathedraal

Er is intussen al een circulatieplan uitgestippeld in de kathedraal om de doorstroming bij een heropening veilig te laten verlopen. Het bisdom bekijkt ook wat er met de audiogidsen zal gebeuren. De exporuimte is dicht maar de Sint-Baafskathedraal zelf is al heel de coronacrisis lang open voor individuele bezoekers. Erediensten gaan er voorlopig niet door. Ook dat speelt een rol in de beslissing van het bisdom. “We zien de opening van het Lam Gods liever samenvallen met de terugkeer van de erediensten”, besluit Collin. “We wachten de volgende veiligheidsraad af.” Op 8 juni komt er dus meer duidelijkheid. 

kasto80

Meest gelezen