Vlaams Instituut voor Biotechnologie start veldproef met maïs die beter bestand is tegen droogte

Wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent (UGent) hebben een maïsvariëteit ontwikkeld die beter bestand is tegen droogte. Proeven in serres waren alvast succesvol. Vandaag starten de wetenschappers met een proef in het veld.   

Het wordt almaar warmer en droger in ons land. Het gebrek aan neerslag van de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat Vlaanderen tot de droogste regio's van Europa hoort. Vanuit die vaststelling zijn wetenschappers van het Centrum voor Planten Systeembiologie van het VIB en de UGent een tijdje geleden begonnen met het ontwikkelen van een maïsvariëteit die beter bestand is tegen droogte.   

De wetenschappers maken daarbij gebruik van gentechnologie. Ze hebben een bepaald gen dat de groei bepaalt zodanig gewijzigd dat de plant beter groeit, zelfs met minder water. Bij een eerste proef in serres bleek dat alvast het geval te zijn. De planten bleken groter te worden dan andere maïsplanten die niet genetisch gewijzigd waren, ook als ze minder water kregen.. 

In de serres bleken de planten hoger door te groeien en meer biomassa te produceren dan andere maïsplanten.

René Custers, Vlaams Instituut voor Biotechnologie

Vandaag is een volgende proef begonnen, waarbij de maïs is aangeplant in een veld in Wetteren, waar het VIB wel meer proeven uitvoert. De proef zal 3 jaar duren en is goedgekeurd door de federale regering, na een gunstig advies van de Adviesraad voor Bioveiligheid.   

Klassieke gentechnologie

De maïsvariëteit die de wetenschappers in Wetteren uittesten, is ontwikkeld met "klassieke" gentechnologie die al bestaat sinds de jaren 80. Intussen proberen de wetenschappers de groei van maïsplanten ook aan te passen via de nieuwere CRISPR-methode, die veel sneller werkt en meer mogelijkheden biedt. 

Meest gelezen