Getty Images

Geen kermissen tot eind juni: "Als winkels open mogen, kunnen wij dat toch ook?"

Ook kermissen zullen zeker tot eind juni niet kunnen doorgaan. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad gisteren beslist. En dat is natuurlijk een flinke streep door de rekening van de foorkramers, want in de lente en de zomer hebben zij net hun topmaanden. "Het ziet er momenteel niet goed uit voor ons", zegt foorkramer Jo Six.

"Het hoogseizoen komt voor ons nu stilaan op gang", vertelt foorkramer Jo Six. Hij baat onder andere een kindermolen uit, waarmee hij op heel wat Limburgse kermissen staat. "Voor veel collega's zijn de jaarmarkten en de maand juni heel belangrijk. Vanaf Pinksteren begint het voor ons normaal gezien volop te draaien, maar door de coronacrisis zijn we veel evenementen kwijt. Ik hoopte nog dat we na 8 juni weer konden beginnen, maar dat is nu al uitgesteld naar 31 juni. Het ziet er momenteel dus niet goed uit voor ons."

De foorkramers proberen hun dagen te vullen, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. "We hebben de voorbije weken al wat extra werk gedaan", gaat Six verder, "maar je kan niet bezig blijven. Onze zaken waren in de winter ook al onderhouden." Omdat ze zelfstandig zijn, lopen de foorkramers nu heel wat inkomsten mis. 

Wij brengen plezier en leven in de dorpen
Foorkramer Jo Six

Ondanks zijn teleurstelling heeft Six wel respect voor de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. "De mensen mogen zeker niet ziek worden. Maar als de winkels open mogen, kunnen wij dat toch ook?" Hij is ervan overtuigd dat een kermisbezoek zeker veilig kan verlopen als er enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen: "De vier kermisbonden hebben daar een plan over gemaakt. Maar natuurlijk kunnen de foorkramers zelf ook enkele dingen doen. We zouden onze kindermolen bijvoorbeeld kunnen afspannen met hekken, zodat er een in- en uitgang is."

"We kunnen onze attractie ook regelmatig ontsmetten, alcoholgel gebruiken, een mondmasker dragen en geen flosj meer gebruiken. Er zijn 101 dingen die we kunnen doen om het op een veilig manier te laten verlopen. Als ik bijvoorbeeld in juni op de dorpskermis in Vlijtingen in Riemst sta, komen er vaak kinderen uit dezelfde klas. Zij kunnen zaterdag of zondag ook samen naar de kermis komen. Ik zie daar niet echt geen probleem in." 

De opening van de kermissen zou alvast wat meer leven in de brouwerij brengen. "Het is maar saai nu", besluit Six. "Je ziet dat de mensen nood hebben aan iets. Wij maken de mensen aan het lachen en brengen plezier en leven in de dorpen."

Meest gelezen