Radio 2

Woonzorgcentrum in Assenede werkt al jaren met "bubbels" en dat loont: "We hebben geen coronabesmettingen"

Woonzorgcentrum Sint-Bernardus in Bassevelde, bij Assenede, werkt al jaren met een "bubbelsysteem" en kon zo  vermoedelijk ook coronabesmettingen vermijden. Bewoners zijn er verdeeld in kleine leefgroepen: "We beperken het besmettingsgevaar maar garanderen wél sociale contacten." 

"Sinds 2015 zitten wij in ons nieuw gebouw. Het is geen rusthuis met lange gangen, maar een soort appartementen waar mensen samenleven. Er zijn 12 leefgroepen met telkens maximum 8 mensen in", legt directeur Guy Claeys uit. "Elke leefgroep heeft een eigen inkomhal. Er zijn 8 kamers, er is een gezamenlijke woonkamer en keuken. De bewoners leven daar echt samen als een soort familie, in een bubbel eigenlijk. Natuurlijk zijn er ook gezamenlijke activiteiten in de grote zaal. Maar die hebben we bij het begin van de coronacrisis meteen stopgezet, zodat de bewoners allemaal in hun  eigen bubbel blijven."

Onze bewoners leven in bubbels. Iedereen is gespaard gebleven van dit virus en kon toch sociaal contact hebben!

Directeur Guy Claeys van woonzorgcentrum Sint-Bernardus

Veel voordelen

Het allerbelangrijkste van het systeem van leeftijdsgroepen zijn de sociale contacten. De bewoners kunnen samen gezellig eten en dat maakt het veel huiselijker. "Activiteiten kunnen ook per groep georganiseerd worden op basis van de keuzes van de mensen zelf", legt Guy Claeys uit. Een bijkomend voordeel is dat de bubbels de kans op een coronabesmetting verkleinen. "Iedereen blijft mooi in zijn bubbel. Alle bewoners zijn getest en er is nog niemand besmet", zegt Guy Claeys.

We hebben natuurlijk geluk gehad maar de bubbels beperken de risico's zeker. Dat merken we ook bij een griepuitbraak. 

Annick Schepens, stafmedewerker woonzorgcentrum Sint-Bernardus

"Van zodra de quarantainemaatregelen van kracht waren, hebben we besloten om onze inwoners in de leefgroepen te houden. Dat zou wel eens een voordeel kunnen zijn naar de verspreiding van het virus toe", zegt Guy Claeys. Ook Annick Schepens, stafmedewerker van de directie gelooft dat : “Natuurlijk zit daar ook een factor geluk bij, maar toch geloven wij dat het leven in een bubbel daar ook veel mee te maken heeft. Ook tijdens deze coronatijden hebben we dat al gemerkt. Bij een gewone griep of bij darminfecties zie je in veel rusthuizen dat zoiets snel rondgaat op de gang. Door onze kleine leefgroepen kunnen we dat allemaal veel beter onder controle houden.”

Principe leefgroepen

"Ik denk dat de sector van de woonzorgcentra moet nadenken om het principe van leefgroepen toe te passen. Zeker in deze periode heeft dat voordelen omdat men misschien wel minder snel besmet raakt, maar ook het sociaal contact, de huiselijkheid en het flexibel zijn in elke groep naar het organiseren van activiteiten toe geeft hier voordelen. Woonzorgcentra die nog een nieuwbouw moeten plaatsen kunnen erover nadenken om hun gebouw anders te bouwen en in te richten zodat ze dit principe kunnen toepassen", zegt directeur Guy Claeys nog.

kasto80

Meest gelezen