Advocaat over zaak van katje Lee: "100.000 euro dwangsom per dag? Dat is onmenselijk"

De advocaat van Selena Ali, het baasje van poes "Lee", reageert verontwaardigd op de eis van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) om een dwangsom van 5000 euro op te leggen per uur dat de kat niet aan hen wordt overgedragen. "Dit heb ik in mijn hele carrière nog nooit meegemaakt", vertelt haar advocaat Anthony Godfroid op Radio 2 Antwerpen. Volgens het FAVV is het dier euthanaseren de enige optie omdat het mogelijk besmet is met het virus dat hondsdolheid veroorzaakt.

In maart maakte de Stabroekse Selena Ali een reis naar Peru en ze werd daar verliefd op katje "Lee". Ze nam het mee naar België. Het FAVV wil het dier nu laten inslapen omdat het mogelijk besmet is met hondsdolheid, een ziekte die gevaarlijk is voor mens en dier. "Voor alle duidelijkheid: Lee is op 24 maart in Peru gevaccineerd tegen hondsdolheid. Maar dat gelooft het FAVV blijkbaar niet", aldus Godfroid.

Selena Ali en haar advocaat hopen dat er toch nog een compromis uit de bus komt. "Normaal zou Lee enkele dagen in Peru in quarantaine hebben moeten zitten. We hopen dat het beestje zijn quarantaine nu in België kan uitzitten", vertelt Godfroid.

Ze vragen 5.000 euro per uur. Dat is 100.000 euro per dag. Ik vind dat onmenselijk

Advocaat Anthony Godfroid is ook boos. "Selena is 23 jaar, ze staat aan het begin van haar professionele leven. Nu vraagt een overheidsinstantie maar liefst 5.000 euro per uur van zo'n jonge vrouw. Dat is 100.000 euro per dag. Men wil haar écht kapotmaken. Ik vind dat onmenselijk. Zijn die mensen dan zelf geen vader, moeder, broer of zus?"

De dwangsom van 5.000 euro per uur begint te lopen nadat het vonnis uitgesproken is. "Mijn geloof in de rechtsstaat zou echt aangetast zijn als de rechter dit laat gebeuren", zegt Godfroid.

 Om 11 uur vanmiddag  is de zaak voor de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen gekomen. Daar is beslist dat er over twee weken, op 29 mei, zal worden gepleit. Voor de zitting hield dierenrechtenorganisatie GAIA een protestactie aan de trappen van het Vlinderpaleis.

(Lees voort onder de foto)

VRT

FAVV: "Geen andere keuze dan dier te laten inslapen"

Het FAVV zegt dat het begrip heeft voor de hevige emoties die het verhaal teweegbrengt, maar volgens het agentschap is er geen andere keuze dan het dier te laten inslapen. Er is een reëel gevaar voor de volksgezondheid en een strikte quarantaine is in ons land niet mogelijk, zo luidt het. 

"Het is jammer dat het lijkt alsof het FAVV niet bekommerd is om dieren, terwijl we net waken over de gezondheid van onze dieren, en de inwoners van België, door dergelijke beslissingen te nemen. Euthanasie is ook voor het FAVV altijd de laatste optie", staat te lezen op de website van het FAVV, dat er ook op wijst dat eigenares Selena Ali bewust de regels heeft overtreden.

Meest gelezen