Astrid Kirchherr tijdens de opnames van de Beatles-film "A Hard Day's Night"

Astrid Kirchherr (81) overleden: de fotografe die The Beatles hun iconisch kapsel gaf

De Duitse Beatles-fotografe Astrid Kirchherr is op 81-jarige leeftijd overleden. Kirchherr werd in de jaren 60 beroemd door haar foto's van The Beatles. Ze gaf hen ook kledingsadvies en hielp de Britse band aan hun iconische kapsel.

De Engelse band kwam in 1960 naar Hamburg, toen nog met vijf leden: John Lennon (zang en gitaar), Paul McCartney (gitaar), George Harrison (gitaar), Pete Best (drum) en Stuart Sutcliffe (bas). Best is later vervangen door Ringo Starr en Paul McCartney verving Sutcliffe op de bas nadat die verliefd werd op Kirchherr en besloot bij haar te blijven. Hun geluk was van korte duur. De "vijfde Beatle" stierf twee jaar later door een hersenbloeding.

Lees verder onder de foto:

Astrid Kirchherr samen met Ringo Starr en John Lennon bij de opnames van de film "A Hard Day's Night"
(c) Max Scheler

The Beatles leken in de vroege jaren 60 absoluut niet op de sterren die ze later zouden worden. Ze waren een ruige rockgroep met lederen jassen en wild gelhaar (zie foto onder):

The Beatles in 1960 met vettig rock-'n'-roll-kapsel. Van links naar rechts: Stuart Sutcliffe, John Lennon, Paul McCartney, Johnny Hutch (tijdelijke drummer) en George Harrison.

Kirchherr fotografeerde The Beatles niet alleen, ze gaf hun ook adviezen op het gebied van kleding en haardracht. Dankzij haar kwamen ze aan hun iconische Beatles-kapsel. Ze zou het idee gehaald hebben van het kapsel van een ex van haar. Hamburg, waar de groep optrad in clubs, gold als een beslissende fase in de ontwikkeling van The Beatles tot supersterren.

Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon en George Harrison in Hamburg in 1963 al met het iconische kapsel.
1963 AP

Meest gelezen