Coronacrisis dreigt financiële ramp te worden voor Atomium: "Verliezen kunnen ons fataal worden"

De lockdown als gevolg van de coronacrisis kan fatale gevolgen hebben voor het Atomium. De Raad van Bestuur houdt rekening met een tekort van drie miljoen euro dit jaar. Er is geen financieel vangnet, want het Atomium is een privé-instelling.

Het Atomium op de Heizel in Brussel mag dan een nationaal monument zijn, het is geen instelling van de overheid. Het werkt als een privé-instelling en is voor zijn inkomsten dus afhankelijk van de bezoekers uit binnen- en buitenland. Maar die bron van inkomsten staat als gevolg van de lockdown nu al twee maanden droog. 

Financiële put

Begin dit jaar hield de Raad van Bestuur nog rekening met een jaarwinst van 800.000 euro. Maar op de zitting van donderdagavond klonk een heel andere boodschap. Er wordt nu rekening gehouden met een tekort van drie miljoen euro. Er zijn geen inkomsten, het Atomium kan ook niet rekenen op steunmaatregelen. "Zelfs met de nodige besparingen zal de kas eind dit jaar leeg zijn", klinkt het.

Rekenen op de Belgen

Het Atomium hoopt dat het begin juni of juli zijn deuren kan heropenen. Maar voor wie? "Wij rekenen op de Belgische bezoekers. Zij zijn elk jaar goed voor één derde van het totale aantal toeristen. Als we eind dit jaar aan een kwart zitten van het normale aantal  bezoekers op een jaar, dan zijn we tevreden", aldus de directie. "Maar er zal hoedanook een reddingsplan nodig zijn, want de leningen voor de renovatie van het gebouw lopen nog steeds."

Meest gelezen