AFP or licensors

Canadese zoo stuurt reuzenpanda's terug naar China: geen verse bamboe meer door coronavirus

De coronapandemie heeft soms verstrekkende gevolgen waar je niet meteen aan zou denken. Omdat heel veel vluchten geschrapt zijn, raakt een Canadese zoo amper nog aan verse bamboe. En dus ziet de zoo geen andere optie dan zijn twee reuzenpanda's vervroegd terug te sturen naar China.

De twee reuzenpanda's Er Shun en Da Mao kwamen in 2018 aan in de zoo van Calgary, de grootste stad in de provincie Alberta, nadat ze eerder 5 jaar in de zoo van Toronta hadden verbleven. Net zoals aan ons land heeft China de panda's uitgeleend. Ze zouden normaal tot 2023 in Calgary blijven, maar de zoo heeft beslist om de twee panda's nu al terug te sturen naar China.

De reden daarvoor is simpel: de dieren hebben niet genoeg voedsel meer. Door de coronapandemie zijn heel veel vluchten geschrapt en daardoor raakt de zoo niet meer aan verse bamboe. "We hebben de verantwoordelijkheid om de dieren elke dag verse bamboe te voederen, maar dat is nu geen optie meer", zegt Clement Lanthier, de directeur van de zoo.

We hebben de verantwoordelijkheid om de dieren elke dag verse bamboe te voederen, maar dat is nu geen optie meer

Clement Lanthier, directeur van de Calagary Zoo

Zowat 99 procent van het dagelijkse dieet van de reuzenpanda bestaat uit verse bamboe. Een volwassen dier verorbert zo'n 40 kilogram per dag. Volgens Lanthier heeft de zoo maanden geprobeerd om verse bamboe te verkrijgen, ondanks de transportverboden. Sommige soorten bamboe die ze toch konden verkrijgen, leken de dieren dan weer niet te lusten. Andere ladingen bleken niet meer eetbaar te zijn. Uiteindelijk zag de zoo in dat het beter was voor de dieren om in China te zijn, waar hun belangrijkste voedsel in overvloed aanwezig is. (De tekst gaat voort onder de foto.)

De directeur hoopt dat de panda's nu snel kunnen vertrekken, voor hun eigen gezondheid. "We dringen er bij de Canadese en Chinese overheid op aan om het vergunningsproces te versnellen. We mogen het welzijn van die dieren niet in gevaar brengen." Of de de dieren inderdaad snel zullen kunnen vertrekken, is nog maar de vraag. Ook het dierentransport ligt namelijk aan banden door de coronapandemie. De burgemeester van de stad is in elk geval bedroefd dat de dieren weg moeten. "Ik vind het heel erg dat de zoo deze beslissing heeft moeten nemen", reageert Naheed Neshi.

De panda's in de zoo van Calgary waren bij de belangrijkste publiekstrekkers. Maar, zo zegt de directeur, de gezondheid van de dieren is belangrijker dan economische motieven. De Chinese overheid reageerde volgens Lanthier verrast op de beslissing van de Canadezen. In andere landen die panda’s hebben geleend, zoals Frankrijk, Spanje en verschillende landen in Azië, kan bamboe lokaal geteeld worden.

Pairi Daiza: "Wij kweken eigen bamboe in Frankrijk, we hebben er in overvloed"

Ook in ons land, in Pairi Daiza in de provincie Henegouwen, verblijven Chinese reuzenpanda's. "Wij kweken onze eigen bamboe in Frankrijk. We hebben er in overvloed", verzekert woordvoerder Mathieu Goedefroy aan onze redactie. Pairi Daiza heeft overigens contact opgenomen met de Canadese collega's in Calgary en gevraagd of zij kunnen helpen met een levering van verse bamboe. Of de Canadezen op dit aanbod zullen ingaan, is nog niet duidelijk, zegt Goedefroy.

Meest gelezen