Radio 2

Vuurdoop voor kersverse directrice Christine op 'eerste schooldag': “Ik heb nog geen enkele leerling gezien”

Christine Tokaruk is op 1 april gestart als directrice van de Stedelijke Basisschool in Kuringen. Pal in de coronacrisis dus. Vandaag ontmoet ze voor het eerst leerlingen en collega's. Een uitdaging, want vanaf vandaag begint het lesgeven op school onder strikte coronamaatregelen. 

Het is een spannende dag vandaag voor Christine Tokaruk, want het is haar eerste dag als directrice van de stedelijke basisschool in Kuringen. Ze begon wel al op 1 april met haar nieuwe functie, maar staat nu voor het eerst tussen haar leerlingen op de speelplaats. “Het is een start die ik nooit meer ga vergeten.”

Collega's ontmoet via filmpje

Drie dagen voor de paasvakantie bleef Christine uit voorzorg thuis omdat ze ziek was. Na de paasvakantie kon ze eindelijk starten, maar toen werd er al geen les meer gegeven in de scholen. “Ik werkte in de dagopvang van de school waar enkele kinderen verbleven. Voor de rest was de school leeg.”

Leerlingen en collega’s heeft Christine dus nog niet veel gezien, althans niet in levenden lijve. “Ik heb mezelf via een filmpje voorgesteld aan de collega’s en van hen ontving ik veel verhalen en filmpjes. Vergaderen gebeurde ook digitaal. Het zijn dus vooral de ouders en kinderen die ik nu voor het eerst ga zien.” 

In thuisquarantaine

Die vele vergaderingen waren broodnodig om vandaag alles in goede banen te leiden. “We hebben verschillende ingangen voorzien en van daar begeleiden we de leerlingen naar de opgedeelde zones op de speelplaats. We zijn goed voorbereid, maar het is mogelijk dat we dingen zijn vergeten. Op het einde van de dag overlopen we daarom nog eens wat we tegen maandag nog beter kunnen doen.”

Het is onhaalbaar voor de leerlingen om afstand te bewaren

Christine Tokaruk

Zo goed als alle leerlingen komen naar school. Per klas zijn er maar één à twee leerlingen die nog thuisblijven. “Sommige ouders zijn nog bang om hun bubbel uit te breiden. Begrijpelijk, want vooral tijdens de speeltijd is het onhaalbaar voor de leerlingen om altijd afstand te bewaren. Eén kind moet nog twee weken in thuisquarantaine omdat die in Nederland verbleef.”

De kinderen die niet naar school komen, zijn gewettigd afwezig, maar Christine raadt aan om alsnog te komen. “Dat is belangrijk voor de kinderen. Zowel voor hun ontwikkeling als voor hun sociaal contact.”

Radio 2

Meest gelezen