Clavis verlegt de aandacht naar de boekhandels nu de Boekenbeurs wegvalt

Er komt dit jaar geen Antwerpse Boekenbeurs. De boekenliefhebbers moeten dus in Vlaanderen hun jaarlijkse hoogmis van het boek missen, waar ze naar hartenlust konden bladeren in boeken, snuisteren in strips of een babbeltje slaan met hun favoriete auteur. Uitgeverij Clavis uit Hasselt, traditiegetrouw één van de grote standhouders op de Boekenbeurs, verlegt dit jaar de aandacht naar de boekhandel.

Clavis, uitgeverij van kinder- en jeugdboeken, had enkele weken geleden al laten weten dat het dit jaar niet zou deelnemen aan de Antwerpse Boekenbeurs. “Van collega’s had ik ondertussen dezelfde intentie vernomen. Wij organiseren op de Boekenbeurs heel veel activiteiten met kinderen: voorlezen, knutselen, … er zijn ook de contacten met de auteurs. Dat zouden we waarschijnlijk niet kunnen bieden en dat vonden we jammer, omdat het dan alleen maar boekenverkoop zou zijn en dus hadden we al besloten niet deel te nemen,” licht Philippe Werck van Clavis toe.

Steuntje voor de boekhandels

Uitgeverij Clavis verlegt haar promotieactiviteiten naar de boekhandels. “Die hebben het nog meer nodig dan wij. Dus gaan we proberen gesigneerde boeken via de boekhandel aan te bieden, of ook auteurs naar daar te krijgen om ter plekke te signeren. Verder delen we altijd leuke posters en ander promotiemateriaal uit op de Boekenbeurs, dat gaan we ter beschikking stellen van de boekenwinkels,” zegt Philippe Werck.

Nochtans onderstreept Philippe Werck ook het economisch belang van de Boekenbeurs voor de sector. “Voor de meeste Vlaamse uitgeverijen is de beurs goed voor 10 tot 15 % van hun totale jaaromzet op de Vlaamse markt. Hoe andere uitgevers het gaan opvangen, weet ik niet, maar wij rekenen op wat compensatie via de boekhandel. Maar het zorgt dus hoe dan ook voor onzekerheid.”

Zomerlezen voor leesvaardigheid

Mogelijk kan de boekensector een beetje voordeel halen uit de vele afgelastingen van activiteiten in de zomer en ook al in het najaar waardoor mensen meer tijd zullen hebben om te lezen. “Ik denk zelfs dat het noodzakelijk is. De scholen heropenen vandaag en maandag wel gedeeltelijk, maar het onderwijs draait op een relatief laag pitje.", gaat Werck verder. "Daarom lanceren wij het project ‘Zomerlezen’ waarbij we proberen heel veel kinderen één boekje per week te laten lezen, zodat ze hun zomervakantie op een nuttige manier kunnen doorbrengen. Zo raken ze ook hun leesvaardigheid die ze tijdens het schooljaar hebben opgedaan niet kwijt, want studies wijzen uit dat kinderen die niet lezen in de grote vakantie 30 % van hun leesvaardigheid verliezen en daar proberen we wat aan te doen met een speciaal aanbod.”

Meest gelezen