Huiskatten kunnen elkaar besmetten met corona, maar "beperkt onderzoek en nog geen zorgen voor kattenbaasjes"

Japanse en Amerikaanse onderzoekers zeggen in een studie dat huiskatten besmet kunnen raken met het nieuwe coronavirus en dat ook kunnen doorgeven aan andere katten. Opvallend: de dieren in het onderzoek vertoonden geen symptomen. "We moeten hier rekening mee houden, maar het was een beperkt labo-experiment en er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat katten mensen kunnen besmetten", zegt Hans Nauwynck, viroloog aan de faculteit dierengeneeskunde aan de UGent. "Ik zou me als eigenaar nog niet te veel zorgen maken."

Het nieuwe coronavirus dook pas rond de jaarwisseling op en is dan ook op heel wat vlakken nog onbekend terrein. Duizenden wetenschappers voeren wereldwijd onderzoek, maar voorlopig zijn er nog meer vragen dan dat er al duidelijke antwoorden zijn. Nieuwe onderzoeken brengen nieuwe inzichten, onder meer ook over hoe het zit met huisdieren en corona. Kunnen wij hen besmetten, zij ons, en zij elkaar? Voor dierenbaasjes een prangende vraag.

Wetenschappers aan de universiteiten van Tokio (Japan) en Wisconsin-Madison (Verenigde Staten) hebben alleszins een antwoord proberen te zoeken op de vraag of katten elkaar kunnen besmetten door rechtstreeks contact. In een -weliswaar kleinschalig- onderzoek, gepubliceerd in "New England Journal of Medicine", schrijven ze dat huiskatten elkaar kunnen besmetten met het nieuwe coronavirus.

Drie katten besmet, vertoonden geen symptomen

De onderzoekers infecteerden drie huiskatten met het nieuwe coronavirus. De virusstalen hadden ze afgenomen bij besmette mensen. De drie geïnfecteerde katten kregen een dag later het gezelschap van drie gezonde katten in hun kooi. Ze werden met andere woorden samen gezet, er was dus rechtstreeks contact. De gezonde katten werden vervolgens elke dag getest om te zien of ze zelf besmet raakten.

Na twee dagen bleek de eerste gezonde kat geïnfecteerd te zijn. Nog eens drie dagen later waren ook de twee andere gezonde katten besmet. Gedurende vier tot zes dagen konden de wetenschappers virusdeeltjes meten in de neus van de katten. Er werden ook bloedstalen afgenomen, daaruit bleek dat de dieren in de eerste 24 uur na de eerste positieve test antistoffen ontwikkelden. Opvallend: de katten vertoonden nooit symptomen, ze hadden nooit koorts, bijvoorbeeld. Ze raakten het virus vanzelf ook weer kwijt.

De Japanse en Amerikaanse onderzoekers besluiten uit hun studie dat we de rol van huiskatten in deze pandemie goed moeten opvolgen. Ze stellen dat het aangeraden is om de dieren binnen te houden, aangezien ze het virus kunnen krijgen zonder symptomen.

(tekst gaat voort onder het klankfragment)

"Experiment met maar drie katten, maar wel om rekening mee te houden"

Wat moeten we nu met dit onderzoek? "Er zijn drie gezonde katten in rechtstreeks contact gebracht met drie zieke katten en ze raakten allemaal besmet. Een effectieve overdracht van 100 procent kan je zeggen, maar goed, het was ook een studie met maar drie katten", zegt Hans Nauwynck, viroloog aan de faculteit dierengeneeskunde aan de UGent.

Hij wijst er ook op dat het om een labo-experiment gaat waarbij de katten 100.000 viruspartikels in hun neus toegediend kregen, "en dat is een andere situatie dan dat je in de realiteit krijgt. De zogenoemde replicatie, de vermeerdering van de viruspartikels in de neus bij de katten nadat ze geïnfecteerd waren, was ook beperkt. Wij denken dus dat als je dit experiment bij een grotere groep katten uitgevoerd had, er geen 100 procent overdracht zou zijn."

Toch wijst Nauwynck het onderzoek niet helemaal af. "Het is informatie om rekening mee te houden. Wij komen wekelijks samen met experten. In ons land is er ook een bewakingssysteem waarbij we katten met symptomen onderzoeken. We zien hier dat katten ziek kunnen zijn zónder symptomen. Dat wijst erop dat we ons vizier breder moeten zetten dan dat we tot nu toe deden."

We zien hier dat katten ziek kunnen zijn zónder symptomen. Dat wijst erop dat we ons vizier breder moeten zetten dan dat we tot nu toe deden.

Hans Nauwynck, viroloog aan de faculteit dierengeneeskunde aan de UGent

Kunnen katten het virus overdragen op mensen?

Het is vooralsnog nog niet aangetoond dat katten het virus kunnen overdragen op mensen. Volgens Info Corona, het officiële contactpunt van de overheid voor informatie over het nieuwe coronavirus, wordt het risico op infectie door contact met huisdieren momenteel als verwaarloosbaar beschouwd. "Er zijn tot op heden geen gegevens die erop wijzen dat huisdieren een risico vormen voor de mens door de overdracht van Covid-19."

"We hebben daar op dit moment inderdaad nog geen weet van", bevestigt Nauwynck. Paniek is met andere woorden niet nodig: "Ik zou me als eigenaar nog niet te veel zorgen maken."

Wel zijn er aanbevelingen voor als je zelf besmet raakt. "De klassieke regels van de hygiëne (vermijd nauw contact met uw dier, vooral als u ziek bent, was uw handen na het aanraken van een dier) zijn aan te bevelen als u in contact komt met dieren die het virus gedurende korte perioden kunnen dragen als gevolg van een omgevingsbesmetting", lezen we bij Info Corona.

Op de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kun je als huisdiereigenaar en als dierenarts meer gedetailleerde informatie terugvinden.

Zijn er al katten besmet geraakt in ons land?

In april testten in de Verenigde Staten twee katten positief op Covid-19. Ook in Frankrijk en Hongkong is er weet van telkens minstens een positieve kat. En eind maart raakte bekend dat ook in ons land een kat uit Luik het nieuwe coronavirus opgelopen had."Buiten dat ene besmette dier is er uit ons bewakingssysteem nog geen positief geval opgedoken", zegt viroloog Nauwynck.

Belangrijk: de dieren waren telkens ziek geworden door contact met een besmette mens, niet van contact met een ander dier, en herstelden ook heel snel.

Volgens Amerikaanse media sloeg het coronavirus in de zoo van Bronx in New York eveneens van een verzorger over op enkele tijgers en leeuwen.

Meer lezen?

Meest gelezen