Eerste schooldag na 8 weken: "De blije gezichten van leerlingen en leerkrachten doen echt deugd"

Vandaag was het voor een minderheid van de leerlingen de allereerste schooldag na 8 weken verplicht thuis blijven. Hoe is die eerste dag verlopen? Wij gingen langs bij een lagere school, een middelbare school en vroegen het aan de topman van het Katholiek Onderwijs. We laten ook leerlingen die (nog) niet naar school mogen aan het woord.

Een klein deel van de schoolgaande jeugd mocht vandaag opnieuw de boekentas vullen en naar school gaan. "Ik ben blij om mijn leerlingen terug te zien", zegt leerkracht Margot Vansina. "We hebben altijd elektronisch gecommuniceerd, maar om ze nu in levende lijve terug te zien, is heel fijn."

Leerlinge Roos Levecek vindt het best grappig dat leerkrachten nu een mondmasker moeten dragen. "Het is een grappig zicht", zegt ze. "Het is allemaal een beetje anders, maar ik hoop dat het toch leuk wordt." Ze wordt aangevuld door een medeleerling, Jolien Michiels: "Het is keitof gewoon om iedereen terug te zien."

Lees verder onder deze reportage in een lagere school:

Videospeler inladen...

Lang niet iedereen kan terug naar school vandaag. In de lagere school kunnen voorlopig enkel de eerste-, tweede- en zesdejaars weer naar de schoolbanken. En alleen als het ook praktisch te regelen valt. Waar dat niet het geval is, geldt deze volgorde: eerst de zesdes, dan de eerstes en pas daarna de tweedes.

Kinderen uit de andere leerjaren mogen dus nog niet naar school en vinden dat vaak wel jammer. "Ik kan niet langer thuis blijven", zegt Feyo Buelens die in het vierde leerjaar zit. "Ik wil gewoon naar school." Ook Ebba Verbruggen vindt dat. "Mijn zus mag wel naar school en ik niet. Ik vind dat wel jammer, want ik zou graag mijn zus en mijn klasgenoten zien."

Lees verder onder de video met de getuigenissen van de kinderen die (nog) niet naar school mogen:

Videospeler inladen...

"Tot 70 à 80 procent van de lagere scholen is in staat om eerste, tweede en zesde leerjaar te heropenen, maar niet de volledige tijd", zegt Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs daarover. Het is voor veel scholen geen makkelijke puzzel om te leggen. Veel klassen zijn gesplitst, de andere jaren hebben nog altijd voorbereidingslessen via de computer en de scholen moeten ook opvang voorzien voor wie niet naar school kan/mag. 

"De druk op het leerkrachtenteam groeit", zegt Boeve. "Vooral de opvang is een probleem en daarvoor kijken we naar de gemeenten, maar ook naar het verenigingsleven."

Lees verder onder het studiogesprek met Lieven Boeve:

Videospeler inladen...

In de middelbare scholen starten voorlopig alleen de zesdejaars (en de zevendejaars in het BSO). Als alles goed loopt, starten mogelijk ook de "scharnierjaren" vanaf eind deze maand. Dat zijn de tweede- en vierdejaars.

Het was ook voor de middelbare scholen een moeilijke puzzel, zegt Maggy Vankeerghen die directeur is van het GO! technisch atheneum Halle. "Normaal volgen sommige leerlingen vakken samen, maar dat kan nu niet meer", legt ze uit. Leerlingen krijgen nu altijd les in dezelfde lokalen. "We hebben nieuwe bubbels moeten maken."

Het geeft toch een beetje stress nu. Het is heel moeilijk om afstand te houden

Ook voor de leerlingen is het aanpassen, al zijn ze vaak wel blij dat ze terug mogen komen. "Het was moeilijk om thuis te blijven", zegt zesdejaar Automechanica Mikael Lagalante. "Geen sport en geen beweging. Het levert toch een paar extra kilo's op. Het geeft toch een beetje stress nu. Het is heel moeilijk om afstand te houden."

Lees verder onder de foto:

De leerkrachten delen het hernieuwde enthousiasme van hun collega's in de lagere school uit de reportage bovenaan dit artikel. "Ik ben blij dat ik terug mag komen", zegt leerkracht Lien Van Den Berge. "Je hebt wel de online lessen, maar je merkt pas als je ze in het echt ziet of ze de leerstof echt goed snappen of niet."

Al is haar collega-leerkracht Steven Warrand minder enthousiast over de verplichte mondmaskers. "Het praten met die mondmaskers is niet zo leuk", zegt hij. "Het is nu al aan het jeuken."

Lees verder onder de reportage uit het GO! technisch atheneum Halle:

Videospeler inladen...

De eerste schooldag is volgens Boeve goed verlopen. "Het was een heel nuttige proefdag om maandag een vlotte doorstart te maken", zegt hij. "Vanavond maken we een grondige evaluatie op om maandag eventueel hier en daar licht bij te sturen."

"Vooral de blije gezichten van leerlingen en leerkrachten doen echt deugd", zegt Boeve. "We mogen eindelijk doen wat we graag doen: namelijk naar school gaan."

Meest gelezen