Selena Ali, met haar advocaat Anthony Godfroid, zusje en sympathisant Luc Bungeneers

Geen uitspraak in rechtszaak katje Lee: baasje Selena moet voorlopig geen dwangsom betalen

De rechter heeft voorlopig geen uitspraak gedaan in de zaak rond katje Lee. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) had gevraagd om de kat te laten euthanaseren, omdat het baasje het dier niet volgens de regels naar België had meegebracht. Ze moet voorlopig geen dwangsommen betalen en het katje zelf moet voorlopig niet in quarantaine. Over twee weken wordt de zaak ten gronde behandeld voor de rechtbank.

Selena Ali, een studente psychologie uit Stabroek, bracht de asielkat Lee mee uit Peru waar ze tot voor enkele weken verbleef voor een stage. Door de coronacrisis moest Selena eind maart vervroegd naar ons land terugkeren. Voor de terugreis kreeg Lee het verplichte vaccin tegen hondsdolheid. Normaal moest hij ook in quarantaine, maar dat gebeurde niet. Daarom wilde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) het dier laten euthanaseren. Selena weigerde Lee zomaar af te geven. Het voedselagentschap liet daarop een huiszoeking uitvoeren, maar Selna had de kat elders ondergebracht.

Het FAVV liet het daar niet bij en daagde Selena voor de rechter. Het agentschap eist een dwangsom van 5.000 euro per uur dat de kat niet overhandigd wordt. Bovendien wil het FAVV dat Selena in het openbaar niet meer praat over de zaak en eist het 1.000 euro per keer dat ze dat wel doet.

Leger advocaten

Vandaag kwam de zaak voor de rechtbank. Daar ging het bitsig aan toe. Het FAVV was vertegenwoordigd door drie advocaten. Selena had zelf een advocaat meegebracht en kreeg steun van dierenrechtenorganisatie Gaia die ook een advocaat hadden voorzien. Ook het Vlaams Gewest en de gemeente Stabroek stonden achter Selena en brachten een advocaat mee.

De rechter deed voorlopig nog geen uitspraak, omdat de zaak niet hoogdringend zou zijn. Selena moet voorlopig geen dwangsommen betalen. Lee zelf moet voorlopig ook niet in quarantaine. Hij mag op het onderduikadres blijven waar hij nu is. Over twee weken komen alle partijen opnieuw samen om de zaak ten gronde te pleiten.

Meest gelezen