Gent heeft grootste regenboogzebrapad van Vlaanderen

Op het Woodrow Wilsonplein in Gent is vandaag een nieuw zebrapad ingehuldigd naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT) nu zondag. Het grootste regenboogzebrapad van Vlaanderen geeft een duidelijk signaal: iedereen is welkom in Gent.

Veel steden hadden er al één en nu heeft ook Gent een regenboogzebrapad. Het zebrapad is vandaag voorgesteld, een paar dagen vóór de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie nu zondag. Zo'n zebrapad vraagt mee aandacht voor de diversiteit en het aanvaarden van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender mensen (lhbt'ers).

De Stad Gent wil op die manier letterlijk in de verf zetten dat iedereen welkom is. De locatie voor het zebrapad is niet lukraak gekozen. Op het Woodrow Wilsonplein, tussen het Administratief Centrum Zuid en het Urbiscomplex, lag al het grootste zebrapad van Gent (10,5 meter breed). De vakken tussen de witte strepen zijn nu ingevuld met de kleuren van de regenboog.

Het is belangrijk om in de publieke ruimte een signaal te geven dat iedereen welkom is en dat geweld en onverdraagzaamheid niet kunnen

Filip Watteeuw, Gentse schepen van Publieke Ruimte

Door de regenboogkleuren in te vullen tussen de witte lijnen, blijft het een wettelijk zebrapad. De stadsdiensten kwamen daarvoor met een creatief ontwerp voor de dag. De kleuren lopen langs beide zijden van het zebrapad uit, waardoor er een regenboogzebrapad van maar liefst 16 meter breed ontstaat.

Regenboogvlag op verschillende locaties

Op zondag 17 mei is het de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Door de coronacrisis kunnen er dit jaar geen publieke bijeenkomsten plaatsvinden. Maar op verschillende symbolische locaties zal wel de regenboogvlag worden gehesen.

Gent laat de vlag onder meer wapperen aan het stadhuis, Gravensteen, AC Zuid, OCMW, Huis Van de Sport, de politiecommissariaten, het Justitiepaleis en de Universiteit Gent. Casa Rosa lanceert via sociale media de raamactie #IDAHOT #inuwkot. In het najaar organiseert de Stad Gent activiteiten om de mentale veerkracht van de LGBTQ-gemeenschap te versterken.

Meest gelezen