Peter Adriaenssens: "Kleuters hebben het lastig. Zij mogen niet naar school en hun broers en zussen wel"

Wat doe je als ouder met kinderen die graag opnieuw naar school willen maar dat nog niet mogen? "Zeker kleine kleuters voelen dit aan alsof zij gestraft worden en anderen niet", zegt Peter Adriaenssens op Radio 2 Antwerpen. De kinderpsychiater heeft ook praktische tips voor ouders.

Vandaag mogen leerlingen van het 1e, 2e en 6e leerjaar opnieuw naar school net zoals de laatstejaars in het secundair. Voor heel veel andere kleuters en scholieren is dat niet mogelijk en dat ligt gevoelig. "Jonge kinderen leven langs hun emoties en uiten die dan ook. Ze gaan heel graag naar school en willen hun vriendjes zien. Maar hun mogelijkheden om te begrijpen dat de ene wel, en de andere niet mag gaan, zijn nog niet ontwikkeld", zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens in "Start Je Dag".

Kleuters hebben stress

"Jonge kinderen zitten vaak met stress in hun lichaam die alleen maar toeneemt want hun verlangen wordt niet ingewilligd. Dat uiten ze ook lichamelijk. De ene kleuter is temperamentvol en krijgt uitbarstingen. De andere is meer een binnenvetter, wordt futloos en klapt helemaal dicht", zegt Adriaenssens.  "Het probleem is dat jonge kinderen dit als een straf kunnen aanvoelen. Hoe goed je dat als ouder ook probeert uit te leggen, ze kunnen niet vatten dat zij als enige van het gezin thuis moeten blijven."

Je hoeft als ouder niet altijd alles te weten. Leg je kind uit dat ook jij dit een rotte situatie vindt
Peter Adriaenssens

Hoe leg je dit uit aan je kind?

Hoe moet je het als ouder dan wel aanpakken? "Probeer als ouder niet te doen alsof het logisch is dat wijze mannen besloten hebben dat je kind moet thuisblijven. Dat werkt bij tieners maar niet bij kleine kinderen", zegt Peter Adriaenssens op Radio 2 Antwerpen. "Eigenlijk ben je langs beide kanten machteloos. Het is niet erg om dat aan je kind te tonen. Ga samen op de mat zitten en zeg gerust dat ook jij de situatie rot vindt. Kinderen hoeven ons echt niet heel de tijd te zien als de grote wijze mensen die alles weten. Ze willen dat wij hun emoties aanvoelen en erkennen."

Kleuters voelen dit aan als een straf. Zij mogen misschien als enige in hun gezin niet naar school

Peter Adriaenssens

"Wandel samen naar de school"

Adriaenssens geeft ook een heel praktische tip. "Ga samen met je kind op stap naar zijn of haar school. Perspectief geven is ontzettend belangrijk. Kinderen krijgen dan het gevoel dat het vandaag niet voor hen is maar mogelijk een volgende keer wel. Die hoop voeden is belangrijk. Ook al moet je je kind de volgende keer aan de schoolpoort vertellen dat school er voor hem of haar dit jaar toch niet meer in zit. Dan gaat het voor het kind toch in stapjes."

Perspectief en hoop is ook voor de kleinsten ontzettend belangrijk

Peter Adriaenssens

"Laat kinderen samen spelen"

Het is hoog tijd om aan de jongsten te denken bij de versoepeling van de coronamaatregelen zegt Adriaenssens. "Ik betreur dat er zoveel plekken in ons land gewoon leegstaan of niet gebruikt worden. Denk aan speeltuinen of afgesloten pleintjes in de stad. Kinderen kunnen elkaar daar ontmoeten. Ouders zouden zich kunnen organiseren zodat het veilig kan verlopen. Voor een kind betekent het zoveel om nog eens te kunnen voetballen of rondlopen op zijn speelplaats."

Meest gelezen