Hoe corona knabbelt aan uw cash: bijna de helft van de tieners en twintigers zit met geldzorgen

Zo'n 45 procent van de Belgische 16- tot 30-jarigen heeft geldzorgen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een bevraging in opdracht van bankenkoepel Febelfin. Een op de acht bevraagde jongeren en jongvolwassenen spreekt zelfs van zware financiële problemen.

Een studentenjob die wekenlang wegvalt of ouders die nu noodgedwongen de vinger op de knip moeten houden: heel wat tieners en twintigers voelen de coronacrisis in hun portemonnee, zo leert een studie van Indiville in opdracht van Febelfin. Het onderzoeksbureau bevroeg daarvoor meer dan 1.000 jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en de 30 jaar oud.

Zowat 45 procent van de bevraagden heeft dezer dagen financiële kopzorgen, 13 procent zelfs ernstige geldproblemen. Afhankelijk van hun leeftijd spelen daar verschillende verklaringen mee. 

Vier op de tien min-26-jarigen antwoordden bijvoorbeeld dat hun studentenjob tijdens de lockdown geschrapt is, ongeveer een op de zes krijgt tot 50 euro minder zakgeld in de maand van zijn ouders. Bijna een op de tien jongvolwassenen ouder dan 25 is tijdelijk werkloos.

De ouders helpen

Bijna 40 procent van de tieners en twintigers krijgt nu minder financiële steun van zijn ouders dan vóór de coronacrisis. 12 procent van de bevraagde jongeren en jongvolwassenen moet zijn eigen ouders zelfs financieel bijspringen, een cijfer dat logischerwijze stijgt naarmate ze (de kinderen dus) ouder worden. Bij wie ouder is dan 25 is dat bijvoorbeeld al 17 procent.

Nu, het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel. Ruim acht op de tien jongeren en jongvolwassenen kunnen bijvoorbeeld vandaag nog een beetje sparen. Wel zegt bijna de helft van hen dat ze dat niet genoeg kunnen doen. 36 procent van de bevraagden spaart nu daarentegen meer dan vóór de coronacrisis.

Kennis tegen tegenslagen

Om die cijfers te verklaren legt Febelfin zelf de link met de kennis over financiële zaken die jongeren en jongvolwassenen al dan niet tentoonspreiden. Een kwart van de respondenten denkt dat het met die kennis wel snor zit, maar een bijna even grote groep zou zichzelf daarvoor een onvoldoende geven. 

Bijna de helft weet niet hoe hij of zij een budget moet beheren en amper vier op de tien jongeren houden zich bewust bezig met hun centen. Bij wie financiële problemen heeft, zakt dat zelfs naar 31 procent.

"Niet alle jongeren worden even zwaar getroffen", merkt Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin, op. "Een gebrek aan financiële kennis leidt vaak tot een lagere financiële betrokkenheid. Je ziet dan die mensen net in de problemen komen."

Financiële kennis is een sleutel om beter opgewassen te zijn tegen financiële tegenslagen

Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin

"Dat is uiteraard niet de volledige verklaring, er spelen ook andere factoren mee. Maar die financiële kennis is wel een sleutel om beter opgewassen te zijn tegen financiële tegenslagen."

Meest gelezen