"Ik als Sarah Palin? Nee, dat zag ik aanvankelijk niet zitten. Maar het werd een voltreffer!"

"Een van de beste imitaties van politici uit de recente geschiedenis", aldus mediawebsite Decider. Nieuwswebsite The Guardian omschreef haar imitatie als "onuitwisbaar uit het geheugen, terwijl de persoon in kwestie nog leeft". Actrice Tina Fey zette sinds de presidentsverkiezingen van 2008, waarin Barack Obama het opnam tegen John McCain, dan ook een weergaloze imitatie neer van Sarah Palin, die McCain gekozen had als zijn 'running mate'. Midden september 2008, anderhalve maand voor de verkiezingen, was Fey voor het eerst te zien als Sarah Palin in het populaire tv-programma "Saturday Night Live". Tina Fey wordt morgen 50.

Fey scheerde toen nochtans al hoge toppen in de Amerikaanse sitcom "30 Rock", de serie waarin ze niet alleen de hoofdrol speelde maar die ze ook bedacht. Bovendien kon ze met "Mean girls", waarvoor ze het scenario schreef, ook al een heus bioscoopsucces achter haar naam schrijven. Maar de kers op de taart werd haar in die periode toch aangeboden door de producer van "Saturday Night Live", waaraan ze al enkele jaren eerder meegewerkt had.

Tina Fey: "Op een gegeven moment stond Palin op de cover van The Times, nadat ze aangeduid was als kandidate voor het vicepresidentschap. Mijn man zei spontaan van: "Jij lijkt wel wat op haar." "Dat is enkel aan mijn bruine haren en mijn zonnebril te wijten", lachte ik zijn opmerking weg." (Howard Stern Show, december 2015) 

"Lorne Michaels (producer van "Saturday Night Live", red) kwam pas een week voor de uitzending van september 2008 met het idee. Hij belde me op en vroeg me of ik het niet zag zitten om Palin te imiteren. Mijn reactie was dat ik graag een grap zou willen uithalen met haar in de hoofdrol, zelfs een sketch rond haar wilde maken, maar dat ik haar niet wilde imiteren. Omdat imitaties mijn ding niet waren. Ik had op dat vlak dan ook geen enkele ervaring." (The Oprah Magazine, februari 2009)

"Maar dan begon Lorne op een heel subtiele manier op mijn gevoelens in te spelen. "Weet je dat zelfs mijn portier vindt dat je erg op Palin lijkt", zei hij dan. Op een stiekeme manier probeert hij je te overtuigen te doen wat hij wil. Toen ik dan wist dat ik samen met Amy (Poehler, die de rol van Hillary Clinton op zich nam, red) ging werken, voelde het in ieder geval veilig aan om me aan Palin te wagen. Nee, alleen had ik het nooit gedaan." (The Oprah Magazine)

"Ach, zo speciaal voelt haar imitatie niet aan. Ze heeft zo’n opvallend stemgeluid dat iedereen kan nadoen. Het is niet alsof je Al Gores stem moet nadoen. Bovendien heeft ze zo’n heel aparte manier van praten." (Howard Stern Show)

Ons samen zien, in één beeld, dat wilde de kijker het liefst

Palin zelf kon de imitaties best wel smaken en omschreef die ooit als "hilarisch". Fey had het wel moeilijk toen Palin uitgenodigd werd tijdens een van de uitzendingen van "Saturday Night live" en haar gevraagd werd om ook dan haar imitatie te doen. Fey: "Ik wilde niet met Palin in één beeld. Want dat zou dan het beeld zijn dat men bij mijn overlijden zou oprakelen. Of wanneer ze me zouden herdenken tijdens de uitreiking van de Emmy’s. Nu moeten ze tenminste 2 aparte beelden aan elkaar plakken." (David Tennant Does a Podcast With…, april 2019)

Uiteindelijk werd overeengekomen dat beiden elkaar enkel zouden passeren (zie eerste fragment hierbeneden). Fey: "Iets wat ik dus eigenlijk niet wilde doen. Maar ja, ik begreep dat er ook zoiets was als kijkcijfers. Ons samen zien, dat wilde de kijker het liefst." (David Tennant Does a Podcast With…)

Fey denkt niet dat ze de presidentsverkiezingen van 2008, die overtuigend door Obama gewonnen werden, met haar imitatie beïnvloed heeft: "Ik betwijfel het of dit programma iemand naar een kamp kan doen overhellen. De sketches hebben volgens mij dan ook geen enkel effect gehad op de presidentsverkiezingen toen. Het enige wat je kan doen is iets uitvergroten, iets waarover men zelf al een of andere mening heeft." (David Tennant Does a Podcast With…)

Fey bouwde intussen een indrukwekkende carrière uit, zowel als actrice en comédienne als scenarioschrijfster. Al maakte ze in de Howard Stern Show toch deze conclusie: "Uiteindelijk moet ik toegeven dat die imitatie uitgegroeid is tot het grootste waarvan ik ooit deel heb uitgemaakt. Te zot voor woorden."

We selecteerden 3 fragmenten waarin Fey, die morgen dus 50 kaarsjes mag uitblazen, zichzelf volledig smijt in haar rol van Sarah Palin:

1. "And now I like to entertain everybody with some fancy pageant walking"

2. "And I can see Russia from my house"

3. "So many Americans have lost their jobs at the factory or reality shows about Alaska"

Meest gelezen