Zakia Khattabi (Ecolo) wordt geen rechter bij Grondwettelijk Hof

Zakia Khattabi van Ecolo wordt zoals verwacht geen rechter in het Grondwettelijk Hof. Ecolo had Khattabi opnieuw voorgedragen als kandidaat, nadat ze halfweg januari al eens werd weggestemd. Maar tijdens de stemming vandaag heeft Khattabi zelf de handdoek in de ring gegooid. De stemming ging wel door, in twee rondes. In beide rondes haalde Khattabi niet de nodige meerderheid.  

Een lijdensweg met verschillende staties. Zo kan je de kandidatuur omschrijven van voormalig Ecolo-voorzitter Zakia Khattabi om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof. 

Nadat ze op 17 januari twee keer werd weggestemd, besloten de Franstalige groenen om haar nogmaals voor te dragen. Maar ook vandaag vangt Khattabi bot. Met 28 stemmen haalde ze niet de nodige tweederdemeerderheid in een eerste ronde. Een tweede ronde leverde dezelfde uitslag op. 

Khattabi kondigde nog tijdens de stemming aan dat ze de handdoek in de ring gooit, via een bericht op Facebook. "Ik zet mijn politiek engagement in het parlement voort en ik zal het met nog meer motivatie doen", schrijft het Kamerlid. 

Er werd beslist om volgende week een nieuwe oproep tot kandidaten in het Belgisch Staatsblad te publiceren. De kandidaturen moeten tegen 3 juni binnen zijn. De plenaire Senaat zal dan op 12 juni opnieuw stemmen. 

Kritiek op haar kandidatuur kwam vooral uit Vlaams-nationalistische hoek. Zowel N-VA als Vlaams Belang voerden in aanloop van de stemming in januari hard campagne tegen Khattabi. Ze verwezen naar zogenoemd “opengrenzenactivisme” en verwijten Khattabi gebrek aan bekwaamheid omdat ze geen opleiding als jurist heeft genoten.

Ook vandaag kwam het tot een harde woordenwissel tussen Vlaams Belang-senator Guy D'Haeseleer en Senaatsvoorzitster Sabine Laruelle (MR), toen D'Haeseleer het debat over Khattabi openlijk wilde voeren. Laruelle liet de microfoon van D'Haeseleer uitzetten, maar die sprak gewoon verder zonder microfoon. 

Guy D'Haeseleer, senator voor Vlaams Belang
Nicolas Maeterlinck

Tussen de eerste en de tweede stemronde ging het dan nog bits over en weer tussen Ecolo-fractieleidster Hélène Ryckmans en andere senatoren, omdat Ecolo een schorsing van de vergadering vroeg. Uiteindelijk ging de tweede stemronde gewoon door. 

MR en Ecolo op ramkoers

Wie voor en wie tegen stemde, weten we nooit helemaal zeker, want de stemming in de Senaat is geheim. De MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verklaarde vlak voor de stemming wel aan de Franstalige krant La Libre wel dat zijn partij "neen" zou stemmen. "Stemmen en nog eens stemmen tot het moment dat je krijgt wat je wilt, zo'n gang van zaken is ondemocratisch", liet Bouchez optekenen.

Vooral dat zet kwaad bloed omdat de twee partijen samen besturen in de Waalse regering. De MR schept nu "een ernstig precedent en zorgt dat de werking van onze rechtsstaat verzwakt", schrijft Ecolo in een persbericht.

Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze er gevolgen in zien voor een toekomstige nieuwe federale regering. In een "paars-groen" scenario (een Vivaldi-coalitie) zouden MR en Ecolo namelijk samen besturen. 

Stemmen in coronatijden

De stemming zag er vandaag overigens anders uit dan normaal. Omdat het de eerste keer was dat de Senaat terug bijeenkwam sinds de coronacrisis, was het reglement nog niet aangepast om vanop afstand te kunnen stemmen. 

De senatoren moesten dus fysiek naar de Senaat afzakken. Om de afstandsregels toch te respecteren, nam maar een beperkt aantal senatoren plaats in het halfrond. De andere senatoren volgden de zitting verspreid over commissiezalen. Om te kunnen stemmen, moesten ze één voor één naar de plenaire zaal komen. 

Het reglement wordt nu wel aangepast om stemmen vanop afstand in de toekomst mogelijk te maken. 

Meest gelezen