Foto: Radio 2

Leerlingen maken zelf 30 liter handgel tijdens les chemie

Ook op de provinciale school PTS in Boom mogen er vanaf vandaag 169 laatstejaars terug naar school. Eén van de leerlingen, Giliam Goossens, had het idee om zelf desinfecterende alcoholgel te maken in de school en daar hadden de leerkrachten wel oren naar. Vandaag zullen ze 30 liter handgel produceren, die dan op school kan worden gebruikt. 

Het idee ontstond toen Giliam thuis zat tijdens de lockdown. "We zagen op televisie dat er heel veel handgel nodig was en mijn moeder stelde voor dat wij het op school zelf zouden maken", vertelt Giliam op Radio 2 Antwerpen.  

Niet moeilijk maar ook niet goedkoop

Giliam contacteerde zijn leerkrachten en die vonden dat meteen een goed idee. "Het is niet zo moeilijk om het zelf te produceren", legt chemieleerkracht Martine Voortmans uit. "De ingrediënten zijn lysine, alcohol en zuurstofwater. Het gaat wel om een vrij duur proces, vooral de alcohol is niet zo goedkoop."

Niet thuis proberen

Zelf thuis alcoholgel maken is geen goed idee omdat er strikte veiligheidsmaatregelen aan te pas komen. In het laboratorium op school kan het wel. De laatstejaarsleerlingen van de opleidingen Techniek-Wetenschappen en Chemie gaan daar vandaag 30 liter handgel maken. De handgel zal de komende weken op de school zelf gebruikt worden. 

Meest gelezen