Foto: Stad Leuven

Leuven past circulatieplan aan en kiest voor slimme knip in Burchtstraat

Er komt geen knip ter hoogte van het Engels Plein, maar wel in de Burchtstraat in Leuven. Dat heeft het stadsbestuur beslist na een evaluatie. Het circulatieplan moet het sluipverkeer weren uit de binnenstad en meer ruimte geven aan voetgangers en fietsers.

'In februari hadden we al een drietal ingrepen aangekondigd om het circulatieplan af te werken", zegt schepen Dessers. "Bedoeling is nog steeds om verkeer dat niet thuishoort in onze binnenstad te weren. Zo hadden we een knip voorzien in de buurt van de vaartkom op het Engels plein. Maar in de praktijk bleek dit toch heel complexe oplossing te zijn. Daarom hebben we beslist om die knip te voorzien en hebben we gekozen voor een slimme knip ter hoogte van de Burchtstraat."

Impact knip Burchtstraat

  • Door de invoering van een knip ter hoogte van het kruispunt van de Burchtstraat met de Mechelsestraat en de Riddersstraat kan het autoverkeer vanuit de Vaartkom niet meer via de Keizersberg naar boven rijden. 
  • Verkeer komende van de Keizersberg kan enkel nog richting Mechelsestraat rijden. Wie van de Riddersstraat komt, kan naar de Mechelsestraat of richting Keizersberg. 

Slimme knip tegen sluipverkeer

De knip moet ertoe leiden dat er minder sluipverkeer is in de buurt van de burchtstraat. "Elke dag rijden zo'n 10.000 auto's door de burchtstraat en omgeving", zegt schepen Dessers. "Het gaat om automobilisten die de files op de snelweg of de Leuvense ring proberen te vermijden. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat al die auto's dan in onze woonstraten terechtkomen. Dus wagens die daar helemaal niet moeten zijn willen we met de knip eruit halen."

Doordat we camera's plaatsen met nummerplaatherkenning kunnen we onder andere bewoners van Wilsele-dorp nog altijd toegang verlenen

David Dessers, schepen van mobiliteit Leuven

Sowieso gaat het om een slimme knip, waarbij de stad een slimme camera installeert waardoor fietsers en vergunningshouders er wel nog mogen rijden. "Op deze manier slagen we erin om het verkeer dat er niet hoeft te zijn eruit te halen. Maar doordat het een slimme knip is, met camera's die nummerplaten registeren, slagen we erin om bewoners van Wilsele-dorp en sommigen uit onze binnenstad daar wel nog toegang te verlenen." Bewoners zullen in de zomer een toegangsvergunning kunnen aanvragen. De effectieve uitvoering is gepland tegen het einde van het jaar. 

Meest gelezen