Liveblog: Balans na eerste schooldag positief, skateparken en sportterreinen kunnen maandag onder toezicht open

Na twee maanden mogen leerlingen vanaf vandaag weer naar school, al is het maar een beperkte groep. Dat is over het algemeen goed verlopen, volgens een rondvraag van VRT NWS. En ook skateparken en lokale sportterreinen kunnen vanaf maandag onder toezicht opnieuw open, op de speeltuinen blijft het nog even wachten. Het topoverleg met het Duitse Lufthansa over de redding van dochterbedrijf Brussels Airlines heeft nog niets opgeleverd. Intussen blijven de coronacijfers in België verder dalen: de afgelopen 24 uur werden er 67 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld en 56 nieuwe doden. Volg al het coronanieuws op de voet in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Eerste dag weer naar school (voor deel van leerlingen) over het algemeen goed verlopen

De eerste proefdag in het onderwijs is in het algemeen vlot verlopen. Dat verneemt onze redactie bij de scholenkoepels en –netten. “De veiligheidsregels werden over het algemeen goed gerespecteerd, maar natuurlijk zal het wel nog wat tijd vragen om te wennen aan het afstand houden, het veelvuldig wassen van de handen, enzovoort”, zegt journaliste Brigitte Vermeersch.

“Het katholiek onderwijs heeft al een eerste steekproef gehouden en daaruit blijkt dat de grote meerderheid van de leerlingen die vandaag in het basisonderwijs werden verwacht, ook aanwezig was. En ook in het middelbaar onderwijs zouden bijna alle opgeroepen leerlingen naar school zijn gekomen. In elk geval was er grote opluchting zowel bij de leerlingen als bij de leerkrachten dat de scholen weer open konden.”

Lees meer in het artikel hieronder:

Trump bekijkt of vaccin gratis kan zijn

De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten dat hij bekijkt of een coronavaccin gratis kan worden uitgedeeld in de Verenigde Staten. Eerder vandaag liet hij vallen dat hij hoopt dat er tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar een vaccin beschikbaar zal zijn. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Amazon verwacht Franse distributiecentra weer te openen

Amazon verwacht volgende week zijn zes distributiecentra in Frankrijk geleidelijk te heropenen. De webwinkelgigant sloot de logistieke locaties vorige maand, nadat Franse rechters hadden geoordeeld dat het bedrijf meer moest doen om personeel tegen het coronavirus te beschermen.

Amazon verwacht vanaf dinsdag de distributiecentra weer op te kunnen starten. Het Amerikaanse bedrijf onderhandelt nog met Franse vakbonden en personeelsvertegenwoordigers over de te nemen veiligheidsmaatregelen.

Meyrem Almaci (Groen): "Wij vragen een solidariteitsbijdrage"

In "De afspraak op vrijdag" pleit Groen-voorzitter Meyrem Almaci ervoor om meer maakindustrie naar eigen land te halen. Ze pleit ook voor meer groene investeringen om de economie een boost te geven na deze coronacrisis. Maar omdat de coronacrisis zo'n groot gat in de begroting dreigt te slaan, zal er ook bespaard moeten worden. Daar pleit Almaci voor een grotere bijdrage van de grote vermogens.

Lees meer in het artikel hieronder:

Zwemfederaties: "We willen openen, hebben alleen toestemming nodig"

De Vlaamse Zwemfederatie richt zich samen met de Franstalige tegenhanger Fédération Francophone de Natation en de Koninklijke Belgische Zwembond in een gezamenlijke oproep tot de verschillende ministers van Sport. Ze hebben een draaiboek opgesteld dat de heropening van de zwembaden mogelijk moet maken en vragen dat het zo snel mogelijk gebeurt.

Tijdens de laatste Nationale Veiligheidsraad kwam de zwemsport niet aan bod en dat frustreert de federaties: "Reikhalzend keken zwemmers, clubs, besturen, en wijzelf uit naar de persconferentie van woensdag waar het verlossende woord zou vallen. Helaas, niets over de zwemsport, de tweede grootste Olympische sport en leverancier van talrijke Belgische Olympische medailles, maar ook niets over waterpolo, artistiek zwemmen en schoonspringen. Onze teleurstelling was enorm", benadrukken de voorzitters van de verschillende federaties.

Om de overheid te overtuigen, is een draaiboek opgesteld om "corona uit de zwembaden te houden". "Een persoon per baan, geen gebruik van douches en kleedcabines, alles ontsmetten. Onze clubs zijn bereid zelf voor toezicht te zorgen en de redders van de clubs zullen een extra corona-redderscursus volgen. We weten dat zwembaden duur zijn om te openen, maar er zijn er heel wat die dat willen doen. Ze hebben alleen uw toestemming nodig", luidt het.

Zonnen op Portugese stranden mag terug vanaf 6 juni

De Portugese stranden zullen vanaf 6 juni toegankelijk zijn voor het grote publiek. Dat heeft de Portugese regering zojuist bekendgemaakt. Ook zijn buitenlandse toeristen vanaf dan weer welkom, maar door de nog geldende vliegbeperkingen en gesloten grensovergangen worden zeker geen hoge aantallen verwacht.

Wie het strand opzoekt, zal wel aan strikte regels moeten gehoorzamen. Iedereen moet minimaal anderhalve meter afstand van elkaar houden, maar die afstandsregel geldt niet voor groepen van maximaal 5 personen. De parasols moeten op 3 meter afstand van elkaar worden geplaatst. Iedereen krijgt het advies om voor het vertrek naar een bepaald strand via een app te controleren of er nog plek is of niet. Met een systeem van groene, gele of rode virtuele stoplichten wordt duidelijk hoe vol een strand is. Te volle stranden kunnen door de politie worden ontruimd.

Portugal past nog andere maatregelen toe om toerisme mogelijk te maken. Zo kunnen hotels, cafés, bars en restaurants een "Clean & Safe"-keurmerk aanvragen. Om het keurmerk te krijgen, moeten de etablissementen voldoen aan strenge veiligheids- en hygiënemaatregelen.

De toeristische sector is verantwoordelijk voor 15 à 20 procent van het BNP (bruto nationaal product). Naar verwachting zullen enkele duizenden hotels, B&B's, restaurants en andere bedrijven uit de sector de coronacrisis niet overleven. Er wordt verwacht dat de economie met 7 à 8 procent zal krimpen en dat de werkloosheid naar 14 procent zal stijgen.

Meer voorinschrijvingen voor opleiding verpleegkunde aan Limburgse hogescholen

De coronacrisis heeft ook positieve gevolgen, zo is er meer interesse voor het beroep van verpleegkundigen. Dat merken ze bij de hogescholen PXL en UCLL in Limburg.  Daar zijn de voorinschrijvingen voor de opleidingen verpleegkunde en vroedkunde met zo'n tien procent gestegen, en ook voor de online lesdagen was er meer belangstelling.

Het positief imago van het zorgpersoneel op dit moment heeft zeker een invloed, maar ook de huidige economische onzekerheid, zegt Roald Nelissen, departementshoofd van PXL-Healtcare: "Een ander effect is zeker ook de onzekerheid die corona in de economie teweegbrengt. Wanneer de economie terug onzeker, onstabieler wordt, dan valt men vaak terug op een opleiding die veel jobzekerheid geeft, zoals de verpleegkunde. We zien een exponentiële groei, dat stemt ons positief."

Houdt de zeldzame kinderziekte Kawasaki verband met het coronavirus?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt aandacht voor een ontstekingsziekte bij kinderen, die mogelijk een verband houdt met Covid-19. In verschillende landen, ook in ons land, krijgt een kleine groep kinderen last van ontstekingen in de bloedbaan, die doen denken aan de zeldzame kinderziekte Kawasaki. De WHO wil weten of er een verband is met het coronavirus.

"We hebben meer informatie nodig, die systematisch verzameld is", zegt deskundige Maria Van Kerkhove. "Sommige kinderen hebben positief getest op Covid-19, andere niet, dus we weten niet of het verband houdt met het coronavirus." In Frankrijk is er een kind van negen overleden aan de gevolgen van de ziekte, maar deskundigen zeggen dat de meeste kinderen goed behandeld kunnen worden.

Dalende trend zet zich ook in Frankrijk verder

Ook in Frankrijk worden er elke dag minder en minder ziekenhuisopnames en doden gemeld. De afgelopen 24 uur zijn er 104 mensen gestorven aan het coronavirus, het totaal ligt nu op 27.529 overlijdens. 2.203 mensen hebben er intensieve zorgen nodig, dat zijn er 96 minder dan gisteren.

Lentefeesten spelen zich online af

Lentefeesten en feesten vrijzinnige jeugd kunnen door de coronacrisis niet in volle glorie plaatsvinden dit jaar, maar dat kan wél nog online gebeuren. Zo'n 10.000 kinderen leefden op de website www.feestinjekot.be week na week toe naar het eindfeest. "Het is wel spijtig", zegt feestvierder Elias Jacques, maar hij bleef niet bij de pakken zitten. Op de website vervulde hij allerlei opdrachten, zoals een kaart naar zijn grote held schrijven, of leren schaken.

Vanavond barst een online fuif los om verder te vieren op de website. De vrijzinnige jeugd gaat dus vanavond uit de bol – maar iedereen flink in zijn eigen kot, natuurlijk.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Op de koffie in Wenen en Salzburg: Oostenrijkse cafés en restaurants opnieuw open

Het zijn bijna idyllische taferelen uit de Oostenrijkse stad Salzburg en de hoofdstad Wenen: de restaurants en cafés mogen vanaf vandaag opnieuw klanten ontvangen.  Oostenrijk was bij de eerste Europese landen die in lockdown gingen, en daar gaat de versoepeling nu ook iets sneller dan hier. Hotels zijn evenwel nog niet open, maar vanaf eind mei zullen culturele evenementen er beperkt weer mogelijk zijn.

Een café-of restaurantbezoek is wel anders dan voordien: obers moeten zich beschermen, het aantal tafels is beperkt en er mogen maximaal vier volwassen mensen aan een tafel zitten. Zomaar binnenstappen kan niet, reserveren is verplicht. Maar anders of niet, de klanten zijn in elk geval gelukkig dat ze opnieuw naar hun favoriete koffiehuis kunnen.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Club Brugge kampioen, Waasland-Beveren degradeert

Door de coronamaatregelen ligt de voetbalcompetitie nu al weken stil, en vandaag heeft de Algemene Vergadering van de Jupiler Pro League enkele belangrijke knopen doorgehakt: de competitie is officieel stopgezet, Club Brugge is kampioen en Waasland-Beveren degradeert.

Lees alle beslissingen over de Pro League in het artikel hieronder:

De blije gezichten van leerlingen en leraren deden deugd. Maar de druk op het lerarenteam groeit enorm

Lieven Boeve, directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen in "Het Journaal"

Atomium vreest tekort van 3 miljoen euro in 2020

Het Atomium stevent af op een tekort van 3 miljoen euro voor het boekjaar 2020. De raad van bestuur stelde in februari nog een winst voorop van 800.000 euro, maar door de coronacrisis zijn er sinds midden maart geen inkomsten meer. "Niemand denkt eraan om het Atomium te sluiten, het is een nationaal symbool", vertelt adjunct-directrice Julie Almau Gonzalez. "Maar we moeten nadenken over het model."

De toeristische trekpleister werkt bijna zonder subsidies en haalt uitsluitend inkomsten uit zijn Belgische en buitenlandse bezoekers. Tegen het einde van het jaar, en zelfs met de stopzetting van de studenten- en interimcontracten en aanpassing van de werkuren, zullen de financiële reserves uitgeput zijn. Maar Gonzalez heeft nog hoop. "We zijn nog op tijd om een plan uit te werken, en het is evident dat dit monument gered zal worden."

Het monument mikt op een heropening op 1 juni, ten laatste 1 juli. De uitdaging wordt daarbij om niet onder de 25 procent bezoekers te gaan. Door de grote onzekerheid rond het internationale toerisme, vestigt het Atomium zijn hoop op het Belgische publiek, goed voor een derde van de 650.000 bezoekers elk jaar.

Vrees voor "nachtmerrie" in vluchtelingenkamp Bangladesh

De ontdekking van het coronavirus in een groot vluchtelingenkamp voor de moslimminderheid Rohingya in het zuiden van Bangladesh, dreigt een "nachtmerriescenario" tot stand te brengen, zo waarschuwen de ngo's ter plaatse. De lokale overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hadden gisteren al een eerste officiële coronabesmetting gemeld bij een inwoner van het Rohingya-vluchtelingenkamp. Ook bij een Bengalese inwoner uit de buurt van het kamp werd het virus vastgesteld, en vandaag werden nog eens twee nieuwe besmettingen gerapporteerd.

De ontdekking leidt tot ongerustheid, omdat epidemiologen al langer wijzen op het gevaar van een snelle verspreiding van het coronavirus in vluchtelingenkampen. Daniel Sullivan van de ngo Refugees International waarschuwt dat zich "een nachtmerriescenario kan ontvouwen" in het kamp. Door het ontbreken van een afdeling intensieve zorgen "bestaat de mogelijkheid dat duizenden mensen zullen sterven aan COVID-19", klinkt het ook bij Shamim Jahan van Save the Children.

Onderzoekers proberen nu de contacten van de besmette personen op te sporen, om een verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Een zone van het kamp, waar bijna 5.000 mensen leven, is uit voorzorg afgegrendeld. "We hebben het volledig afgesloten, zodat niemand er binnen of buiten kan komen", zegt Mahbubur Rahman, de verantwoordelijk voor de gezondheidsdiensten in Cox's Bazar.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Spanje controleert buitenlanders bij aankomst op luchthaven op corona

Spanje controleert vanaf vandaag alle buitenlanders die toekomen op de luchthavens op besmetting met het coronavirus. Toeristen zijn nog steeds niet toegelaten in het land, maar diplomaten en zorgpersoneel mogen bijvoorbeeld wél het land in. De temperatuur wordt opgemeten bij aankomst en reizigers worden aanbevolen om 14 dagen in quarantaine te blijven. Reizigers die het land binnenkomen, zullen hun verblijf enkel mogen verlaten voor essentiële aankopen en moeten een masker dragen.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken verlengde vrijdag het toegangsverbod voor elke buitenlander die niet in Spanje verblijft, tot en met 15 juni. Enkel grensarbeiders, gezondheidswerkers, diplomaten en mensen in de transportsector mogen het land in.

Misleidende informatie over het coronavirus? VRT NWS zoekt het uit

Op sociale media, via sms, mail en WhatsApp circuleren berichten over het coronavirus die niet altijd waar zijn, of uit hun context zijn gehaald. Het gaat dus om valse en misleidende informatie. In het artikel hieronder maken we een selectie van die berichten en we geven context en uitleg. Ook valse medische tips doen de ronde, geloof ze niet en volg daarvoor de officiële informatie van de overheid. 

Lees in het artikel hieronder verder:

Nederlandse studenten krijgen drie maanden studiegeld terug bij vertraagd afstuderen

In Nederland krijgen studenten die normaal hun universiteits- of hogeschooldiploma zouden halen, maar daar door de coronacrisis niet in slagen, een deel van hun inschrijvingsgeld terug. Het gaat om het studiegeld van de laatste drie maanden, een bedrag dat tot ruim 500 euro kan oplopen. Het gaat onder meer om stages die niet afgerond kunnen worden of examens die verschoven zijn. 

"Die groep heeft het echt zwaar", vertelt Nederlands minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven. "Niet naar het café, geen festivals deze zomer, en ook het perspectief op de arbeidsmarkt is anders. Daarom vind ik het belangrijk dat die groep, die nu onvermijdelijk vertragingen heeft, dat we die compenseren, dat die niet nog een keer collegegeld gaan moeten betalen."

Europees Parlement roept op tot economisch herstelfonds van 2.000 miljard euro

Het Europees parlement roept op om een herstelfonds van 2.000 miljard euro op te richten om de economische gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. Een ruime meerderheid van de parlementsleden stemde in met de resolutie, die onder meer vraagt dat dat geld bovenop de nieuwe meerjarenbegroting komt, waarover nog geen akkoord gevonden is. 

De commissie komt eind mei met een voorstel, dat nadien nog door de Europese leiders en het parlement moet goedgekeurd worden.  Het parlement zegt ermee akkoord te gaan dat landen geen hogere bijdrage leveren aan dat budget, als de EU meer eigen inkomsten zoekt uit bijvoorbeeld belastingen op plastic of grote internetbedrijven. 

Sterkste krimp productie Amerikaanse bedrijven ooit gemeten

Fabrieken in de Verenigde Staten hebben in april 13,7 procent minder geproduceerd dan een maand eerder. Het gaat om de sterkste daling sinds de Amerikaanse Centrale Bank de cijfers in 1919 begon bij te houden.

Veel fabrieken in de Verenigde Staten moesten noodgedwongen sluiten of op een lager pitje draaien. Een aantal staten stond als onderdeel van hun lockdownmaatregelen tegen het coronavirus alleen essentieel geachte productie toe. Tegelijkertijd voelden Amerikaanse producenten de sterk verslechterde vraag in exportmarkten en kregen ze te kampen met logistieke problemen.

De industriële productie als geheel, waaronder ook mijnbouw en nutsbedrijven vallen, kromp vorige maand met 11,2 procent op maandbasis. Dat is een minder sterke krimp dan economen hadden verwacht. Zij vreesden een afname van 12 procent. In maart kromp de productie in de industrie nog met 4,5 procent.

Wat als een leerling besmet is met het coronavirus? Het antwoord op uw vragen

De versoepeling van de coronamaatregelen door de Veiligheidsraad roept opnieuw heel wat vragen op. Wanneer krijgen we de mondmaskers die de regering beloofd had? Ben ik verplicht om mijn kind naar school te laten gaan? En mogen kappers ook aan huis werken? 

Lees hieronder het antwoord op de meest gestelde vragen:

Braziliaanse minister van Volksgezondheid neemt na een maand al ontslag

In Brazilië heeft minister van Volksgezondheid Nelson Teich zijn ontslag ingediend, uit onvrede met de aanpak van de coronapandemie door president Jair Bolsonaro. Teich was nog geen maand aan de slag als minister van Volksgezondheid. Hij volgde midden april Luiz Henrique Mandetta op, die ontslagen werd door Bolsonaro nadat hij op tv in bedekte termen kritiek had geuit op het feit dat de president zich nog steeds op straat onder de mensen begaf en hen de hand schudde.

De twee lagen daarvoor al wekenlang met elkaar in de clinch over de aanpak van de coronapandemie. De Braziliaanse president vindt de coronacrisis en de lockdown overroepen en noemde het virus al meermaals “een griepje”. Brazilië is op dit moment samen met de Verenigde Staten en Rusland het epicentrum van het coronavirus. Er zijn al meer dan 200.000 besmettingen vastgesteld en meer dan 14.000 doden gerapporteerd.

AFP or licensors

WHO: "Kans op 200 miljoen coronabesmettingen in Afrika"

Een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toont aan dat in het komende jaar 200 miljoen mensen in Afrika besmet kunnen worden met het coronavirus. Daarvan zouden er 190.000 kunnen overlijden. Afrika telt momenteel 75.000 coronabesmettingen, waarvan 2.555 sterfgevallen.

De cijfers, die gebaseerd zijn op een modelstudie, omvatten 47 landen van de Afrikaanse regio waar de Wereldgezondheidsorganisatie actief is. Volgens de auteurs toont het model hoe de gezondheidsinstellingen in de problemen kunnen geraken als de quarantainemaatregelen niet helpen.

Begin mei vermeldde de Wereldgezondheidsorganisatie de studie ook al. Toen spraken ze van 29 tot 44 miljoen mogelijke besmettingen in het eerste jaar en 83.000 tot 190.000 mogelijke sterfgevallen. Het rapport gaat ervan uit dat 88 procent niet eens zou weten dat ze drager zijn van het virus. De onderzoekers waarschuwen ook dat, als de Afrikaanse ziekenhuizen het komende jaar overstelpt worden met coronapatiënten, de zorg voor HIV, tuberculose, malaria en ondervoeding in het gedrang komt.

"Iedereen die we bereiken is een overwinning op het virus"

Sinds begin deze week zijn de eerste contactopspoorders bezig. Zij moeten iedereen opbellen die in contact is geweest met iemand die positief test op het coronavirus. Hoe is die eerste week verlopen en hoe kunt u hun werk gemakkelijker maken? "We bereiken nu 50 à 60 procent van de mensen", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid. "We streven natuurlijk naar de volledigheid, maar iedereen die we bereiken is een overwinning op het virus."

Lees in het artikel hieronder verder:

Eerste melding van coronabesmetting bij hond in Nederland

Voor het eerst zijn antistoffen tegen het coronavirus vastgesteld bij een hond in Nederland. Dat meldt de Nederlandse minister van Landbouw Carola Schouten aan het parlement. Bij de hond, van een coronapatiënt, zijn antistoffen gevonden, wat betekent dat de hond besmet is geweest. Bij drie katten op een van de nertsenhouderijen waar eerder corona is gesignaleerd, zijn ook antistoffen aangetroffen.

De achtjarige bulldog is eind april al ingeslapen, omdat de ademhalingsproblemen waarmee de hond kampte steeds erger werden. Daarna zijn bloedmonsters naar het laboratorium gestuurd, waar het virus niet aangetoond is, maar de antistoffen wel. Het is niet zeker of de ademhalingsproblemen door het coronavirus werden veroorzaakt.

Overleg over staatssteun voor Brussels Airlines "goed verlopen"

"Een begin van toenadering." Dat is het resultaat van het overleg tussen Lufthansa-topman Carsten Spohr en de federale regering over staatssteun voor Lufthansa-dochter Brussels Airlines. De top van de federale regering zat deze middag samen met de top van het Duitse Lufthansa over de redding van dochterbedrijf Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij is op zoek naar een financiële levenslijn voor de komende maanden, en klopt daarvoor aan bij de federale overheid. De tijd dringt, want binnen twee weken zijn de centen op het hoofdkantoor in Diegem op.  

Lees in het artikel hieronder verder:

Vlaamse vissers die niet kunnen uitvaren, krijgen vergoeding

Vlaamse vissers die ervoor kiezen om niet uit te varen, kunnen daar voortaan een vergoeding voor krijgen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist, meldt minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V). Vissers willen minder uitvaren, omdat de prijs voor de vangst sterk is gedaald door de coronacrisis. De sector zal nu gezamenlijk afspreken wie wanneer uitvaart om de toevoer van vis te garanderen.

De visserijsector is zwaar getroffen door de coronacrisis. In een normale periode gaat 40 procent van de gevangen vis naar markten en horeca. Omdat die nu gesloten zijn, is de prijs voor de vangst gemiddeld met 40 procent gedaald. De sector wil voor korte periodes van een week niet uitvaren, om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

Europa voorziet daarvoor steunmaatregelen, die nu ook in de Vlaamse regelgeving worden ingeschreven. Zo kunnen vissers die niet uitvaren nu in het totaal voor maximum drie weken een vergoeding aanvragen in de periode van 1 mei tot en met 31 augustus. Naargelang de grootte van het vlootsegment, schommelt de vergoeding tussen 1.500 en 6.000 euro per week.

Ook verhuur en verkoop zonder immokantoor weer toegelaten

Een huis verkopen of verhuren zonder de tussenkomst van een immobiliënkantoor is weer toegelaten, ook van studentenwoningen. Dat blijkt uit het ministerieel besluit, meldt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). Sinds maandag mogen de immokantoren hun activiteiten weer uitoefenen, maar zij staan slechts in voor de verhuur van 25 procent van de woningen in Vlaanderen. Private verhuur was nog niet toegelaten.

Diependaele kwam begin mei al met een draaiboek voor de plaatsbezoeken. Naast het gebruik van mondmaskers en alcoholgel schrijft dat onder meer het ontsmetten van de sleutels en het verluchten van de kamers voor.

"De initiële beslissing van Nationale Veiligheidsraad was discriminerend", zegt Diependaele. "Private eigenaars die met een immokantoor werken, mochten hun woningen opnieuw verhuren. Maar de Vlaming die een geërfd huisje zelfstandig wilde verhuren, mocht dat niet. Dat voelt toch aan als oneerlijke concurrentie."

Copyright 2017, Noppawan Laisuan, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Meest gelezen