2020 Getty Images

Meer meldingen van sluikstort in Gent door coronacrisis

De stad Gent heeft in april een derde meer meldingen van sluikstort binnengekregen dan normaal. Door corona gaan de mensen meer wandelen en worden sluikstorten vaker opgemerkt.

"We hebben in april van dit jaar 2690 meldingen van sluikstort binnengekregen." zegt schepen van Openbare Netheid Bram Van Braeckevelt (Groen).  "Dat is een derde meer dan april van vorig jaar. Dat komt omdat meer mensen wandelen tijdens deze coronacrisis, sluikstort tegenkomen en dat dan ook melden. Op zich is dat positief, want dat wil zeggen dat Gentenaars echt bezorgd zijn over hun buurt en vooral ook een propere buurt willen."

17 procent meer opgeruimd

Bij een melding van sluikstort, rukt een speciale ploeg van afvalophaler Ivago zo snel mogelijk uit. "Vorige maand haalden ze 89 ton op, tegenover 76 ton in april 2019, dat is ongeveer 17 procent meer", gaat Van Braeckevelt verder. "Maar we kunnen wel met trots zeggen dat van de gemiddeld 128 meldingen per dag, we 90% daarvan binnen de 24 uur kunnen opruimen."

Er zijn zelfs sociale maatregelen voor wie het niet kan betalen. Eigenlijk is er geen enkele reden om te sluikstorten in Gent.

Schepen van Openbare Netheid Bram Van Braeckevelt (Groen)

Geen reden om te sluikstorten

Hoe het komt dat er meer gesluikstort wordt, is niet zeker: "De prijs van de gele vuilniszakken geldt nog tot 1 juli dit jaar, dus dat zou het probleem niet mogen zijn", legt Van Braeckevelt uit. "Er zijn ook heel wat sociale maatregelen voor Gentenaars die het niet kunnen betalen. Ook de recyclageparken zijn toegankelijk," 

Het is door de rotte appels eruit te halen, dat we stappen kunnen zetten.
Schepen van Openbare Netheid Bram Van Braeckevelt (Groen)

Extra camera's

Gent probeert zoveel mogelijk het sluikstorten tegen te gaan, maar makkelijk is dat niet: "We zetten in op extra camera's, maar we kunnen niet iedereen detecteren.  Het is bijzonder frustrerend voor mezelf en alle Gentenaars dat dit fenomeen blijft bestaan. Maar we blijven erop letten, het is door de rotte appels eruit te halen, dat we stappen kunnen zetten", zegt schepen Van Braeckevelt vastberaden.

kasto80

Meest gelezen