10 procent meer voorinschrijvingen voor opleiding verpleegkunde in Limburg door corona 

Het aantal voorinschrijvingen voor de opleiding verpleegkunde aan de PXL en de UCLL is dit jaar met 10 procent gestegen. De toename valt grotendeels toe te schrijven aan de positieve manier waarop zorgverleners tijdens de coronacrisis in beeld worden gebracht.

Dat de interesse in de opleiding verpleegkunde groeit, verbaast Roald Nelissen, departementshoofd van PXL-Healtcare, allerminst: “Jongeren zien elke dag mooie verhalen voorbijkomen in de media van zorghelden die het coronavirus helpen te overwinnen. Die positieve weergave triggert 18-jarigen.”

Al zijn het lang niet uitsluitend pas afgestudeerden die de stap naar een carrière in de verpleegkunde zetten. “We krijgen ook veel inschrijvingen van mensen die al in een andere beroepssector actief zijn”, benadrukt Nelissen. “Mensen die kiezen voor een heroriëntering via een avondtraject. Tot voor kort was het aantal zij-instromers nog dalend. Je zou dus kunnen stellen dat het coronavirus ook een positief effect heeft.”

Meer mensen kiezen nu voor een job met veel werkzekerheid

Niet alleen de haast heroïsche voorstelling van zorgverleners, maar ook de economische impact van het virus, kan een mogelijke oorzaak zijn voor de toegenomen belangstelling. “In welvarende tijden is er altijd minder interesse in de non-profit sector. Nu de economie voor onzekerheid zorgt, kiezen opnieuw meer mensen voor een job met veel werkzekerheid.” 

Ook Jan Withofs van de UCCL schrijft de stijging toe aan het relaas van Covid-19: “Het aantal voorinschrijvingen voor onze professionele bachelor verpleegkunde op de Campus LiZa in Genk is met zo’n 10 procent gestegen. Hopelijk zet die trend zich voort richting september.”

Meest gelezen