Videospeler inladen...

Meyrem Almaci (Groen): "Coronacrisis toont dat economie niet schokbestendig is"

Groen-voorzitter Meyrem Almaci pleit ervoor om meer maakindustrie naar eigen land te halen en voor meer groene investeringen om de economie een boost te geven na deze coronacrisis. Maar omdat de coronacrisis zo'n groot gat in de begroting dreigt te slaan, zal er ook moeten worden bespaard. Daar pleit Almaci voor een grotere bijdrage van de grote vermogens.

"Deze crisis heeft getoond dat de economie zoals ze nu is niet schokbestendig is", zegt Meyrem Almaci in "De afspraak op vrijdag". "Als er ergens een radertje fout loopt, ligt het overal plat." Die economische schokbestendigheid moet groter, vindt ze.

 Investeren in de lokale maakindustrie is belangrijk

Groen-voorzitter Meyrem Almaci

"Dat betekent dat we de essentiële maakindustrie bij ons moeten hebben", aldus Almaci. Ze heeft het dan bijvoorbeeld over de productie van geneesmiddelen of over mondmaskers. "Dat zijn dingen die je hier ook kan produceren en die strategisch belangrijk zijn. Investeren in de lokale maakindustrie is belangrijk."

Daarnaast ziet ze de coronacrisis als een gelegenheid om de groene agenda weer naar voren te schuiven. "Er is een perfecte manier om investeringen die nu moeten worden gedaan om de economie er weer bovenop te helpen te gebruiken om tegelijkertijd de curve van de CO2-uitstoot aan te pakken." een groene versie van "flatten the curve", zeg maar.

Almaci verwijst naar de Green deal van de Europese Commissie als model om onze economie een nieuwe boost te geven. "Dat gaat dan over effectief je huizen isoleren, 80.000 jobs creëren in die groene sector van hernieuwbare energie, enz. ..." Zo kan de economie duurzamer en veerkrachtiger worden gemaakt, stelt ze.

Naar aanleiding van die uitzonderlijke coronasituatie vragen wij een solidariteitsbijdrage

Groen-voorzitter Meyrem Almaci

Hoe dan ook slaat de economische crisis ten gevolge van de gezondheidscrisis een nieuw gat in onze begroting, die er sowieso al beroerd aan toe was. Nieuwe besparingen, dus? "Je moet niet het hele systeem uitpersen tot elke druppel efficiëntie is behaald, want dan word je kwetsbaar." Voor Almaci kan dat niet de bedoeling zijn.

De Groen-voorzitter denkt in de richting van vermogenfiscaliteit. "Naar aanleiding van die uitzonderlijke coronasituatie vragen wij een solidariteitsbijdrage en wij vragen aan de Hoge Raad van Financiën om te bekijken hoe dat eruit zou kunnen zien. Daarnaast blijven wij pleitbezorger van een eerlijker fiscaliteit, met een verschuiving richting ecofiscaliteit. Niet omwille van de belastingen, maar omwille van het effect op het klimaat en omwille van een grotere bijdrage van die grootste vermogens."

Bekijk hieronder de volledige aflevering van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen