©Wouter Van Vooren

Oost-Vlaamse fotografen maken beste persfoto's van het jaar

De Oost-Vlaamse persfotografen Wouter Van Vooren en Jef Boes zijn in de prijzen gevallen op de dertiende editie van de Nikon Press Photo Awards. Zomergemnaar Van Vooren haalde het in de categorie Nieuws, terwijl Jef Boes uit Sint-Amandsberg de award won in de categorie Sport. “Zij konden de jury inhoudelijk en fototechnisch helemaal inpalmen”, klinkt het bij de organisatie.

Dit jaar zonden 79 professionele persfotografen 620 foto’s in. In tegenstelling tot andere jaren maakte het coronavirus er een bijzondere editie van. Zo verliep de jurering deze keer helemaal online. Ieder jaar kijkt men reikhalzend uit naar de winnaars in de categorieën Nieuws, Sport en Stories. Deze keer was het Oost-Vlaanderen boven.

Dit beeld slaagt erin om de ultieme angst van alle ouders uit te drukken

Jury Nikon Press Photo Awards

Persfotograaf Wouter Van Vooren uit Zomergem was unaniem de beste in de categorie Nieuws met de zeer sterke en aangrijpende nieuwsfoto ‘Stille wake voor Julie Van Espen’. Op de plaats waar Julie vermoord werd, hielden familie en vrienden een wake. “De beeldinstelling, het perspectief, ... alles klopt. Dreiging, angst, maar ook hoop: dit beeld is emotioneel sterk geladen”, legt de jury uit. De professionele jury baseerde zich bij de selectie vooral op volgende criteria: relevantie van de foto ten opzichte van het thema, het esthetische aspect van de foto, de technische kwaliteit en natuurlijk ook de journalistieke waarde van het beeld. “Dit beeld slaagt erin om de ultieme angst van alle ouders uit te drukken”, aldus de jury.

(lees verder onder de foto)

©Jef Boes

Jef Boes uit Sint-Amandsberg was dan weer de laureaat in de categorie Sport. Zijn foto ‘Junior Bauwens Out’ deed je de pijn van de bekende bokser bijna zelf voelen. In zijn foto zie je een compleet uitgeputte en verslagen Junior Bauwens, die zowel z’n hoofd als z’n handen laat hangen. “De rauwe, maar eerlijke foto toont aan hoe diep atleten soms gaan voor hun sport”, klinkt het.

kasto80

Meest gelezen