Pas op met telefoontjes van de "Vlaamse Energie Dienst"

De Vreg, de Vlaamse energieregulator, waarschuwt voor verkopers van energiecontracten die doen alsof ze voor de Vlaamse overheid werken. Ze gebruiken bedrijfsnamen die klinken als een dienst van de overheid maar hebben daar geen enkel verband mee.

De Vreg krijgt meldingen van mensen die worden opgebeld door de "Vlaamse Energie Dienst", de "Dienst Vlaamse Energie" of nog de "Vlaamse Dienst Energiebesparing". Ook de naam "Vlaamse Beroepsfederatie voor Energie" is al eens opgedoken.

Door deze namen te gebruiken,  proberen de bellers het vertrouwen te winnen van de potentiële klant. Want die denkt dat hij met een neutrale overheidsdienst te maken heeft. Soms wenden de bellers, die vrij agressief kunnen optreden,  ook voor dat ze samenwerken met de Vreg. Meteen de reden waarom de Vreg een advocaat op de zaak heeft gezet.

Buitenlandse call centers

Het doel van de bellers is om contracten voor elektriciteit of aardgas te verkopen. Volgens de Vreg zijn deze contracten duur, ook al zwaaien de televerkopers met hoge kortingen. "Zelfs met deze kortingen blijven de contracten veel duurder dan de goedkoopste aanbiedingen op de markt."

De telefoontjes konden getraceerd worden naar call centers die opereren vanuit Spanje en vanuit Nederland, in beide gevallen met Nederlandstalige operatoren. Wie de bedrijven achter deze activiteiten zijn, wordt nog onderzocht.

"Meld het ons"

De Vreg raadt aan om niet op het aanbod in te gaan en vraagt mensen die door deze "Vlaamse Energie Dienst" worden opgebeld, om zoveel mogelijk informatie te noteren en dan aan de Vreg door te geven. Dat kan bijvoorbeeld zijn het telefoonnummer en de naam van de beller, en het bedrijf waarvoor hij/zij zegt te werken.  De informatie kan worden doorgegeven via info@vreg.be

Voor de volledigheid nog dit. Er bestaat zoiets als het Vlaams Energie Agentschap (VEA) en ook nog het Vlaams Energiebedrijf (VEB). Het eerste is de administratie van de minister van Omgeving en Energie, het tweede is de instelling die als taak heeft het energieverbruik van de overheden in Vlaanderen te verlagen. Beide zijn authentieke publieke instellingen. Maar zij bellen geen particulieren op om energiecontracten te verkopen.

Meest gelezen