Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Recordaantal jonge dieren in Natuurhulpcentrum: "Ze moeten 15 keer per dag gevoederd worden"

In het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen verblijven meer dan 100 jonge dieren. Dat is een recordaantal. Deze week werd het dagrecord twee keer gebroken. De verzorging vergt veel handenarbeid, want de dieren moeten vaker gevoederd worden. Toch opletten: niet elk jong dier dat je in je tuin of op straat vindt, heeft hulp nodig.

Deze week is in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek (Oudsbergen) twee keer het dagrecord verbroken van het grootste aantal jonge dieren in het centrum. Eergisteren verbleven er 100 dieren en die van gisteren zijn nog niet geteld. “Het is normaal in deze periode van het jaar dat het druk is. We verdrinken in de dieren, dus we moeten net zoals bij de coronacrisis de curve hier proberen af te vlakken.”

De coronacrisis zorgt er voor dat het personeel het extra druk heeft. “We hebben veel werkhanden, maar we willen er niet te veel binnenlaten voor de veiligheid. Dat is zwaar, want de jonge dieren moeten bijna 15 keer per dag gevoederd worden.” Door de coronacrisis zijn er minder mensen aan het werk in het centrum.

Zieke egels

Vooral jonge meesjes worden nu veel binnengebracht en binnenkort zullen de kauwen hun opmars maken. “Mensen moeten weten dat niet elk jong dier hulp nodig heeft. Sommige vogels moeten gewoon leren vliegen. Als je een klein vogeltje ziet zitten en het is niet gewond, dan is dat waarschijnlijk gewoon aan het wachten op de mama. Het enige waar je op kan letten, is dat je de kat binnenhoudt.”

Waar het slechter mee gaat, zijn de egels. “Heel veel egels zitten vol met zweren en we weten nog niet wat er aan de hand is. Ook in het buitenland komt dit al een aantal jaar voor, maar nu boomt het echt.”

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen