Videospeler inladen...

Royals: pasgeboren prins Charles doet zijsprongetje naar Amalia vergeten en keizerin Masako zet rupsen uit

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In Luxemburg is het kersverse prinsje Charles voorgesteld en naar huis, richting kasteel Fischbach, vertrokken. Het protest tegen de excentrieke Thaise koning in Duitsland blijft aanhouden. Waarom draagt de ene koning een mondmasker en de andere helemaal niet? En keizerin Masako is voor het eerst aan een aloude traditie begonnen: de zijdeteelt met een bijzondere rups. 

Luxemburgse prins Charles naar huis

In Luxemburg hebben erfgroothertogin Stéphanie en haar pasgeboren zoontje Charles het Groothertogin Charlotte-ziekenhuis verlaten. De piepkleine prins en tweede in lijn voor de troonopvolging poseerde op de arm van zijn moeder en met gebalde vuistjes voor de pers aan de ingang van het ziekenhuis. Charles kwam op Moederdag ter wereld via een keizersnede.

Videospeler inladen...

Eerder woensdag had het Luxemburgse hof de eerste officiële foto’s van het prinsje vrijgegeven, onder meer soezend op een witte knuffelbeer. 

Vorige zondag kon al een glimp van Charles opgevangen worden via een opname van een Skype-gesprek dat zijn ouders in coronatijden voerden met zijn grootouders, groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa (foto onder). Voor hen staat de teller op vijf kleinkinderen nu.

Zoon prins Louis scheidde van Tessy Antony vorig jaar maar heeft twee prille tieners met haar, prins Gabriel en prins Noah. Ook Henri's zoon prins Félix heeft een dochter prinses Amalia en zoon prins Liam.

Naar de vijfjarige Amalia werd stiekem gekeken voor de troonopvolging, want een zwangerschap bij het erfgroothertogelijke koppel Guillaume en Stéphanie liet 7 jaar (al dan niet bewust) op zich wachten. Die zijdelingse piste via jongere broer Félix is nu van de baan.

Guillaumes broer prins Félix met echtgenote Claire Lademacher en hun kinderen, Amalia en Liam. Zij wonen in Frankrijk.

Prins Charles woont met zijn ouders Guillaume en Stéphanie in kasteel Fischbach, de residentie van groothertog Jean tot zijn dood vorig jaar. Het kasteel, dat ooit eigendom was van de Nederlandse koningen Willem I en II, wordt afwisselend bewoond door Luxemburgse troonopvolgers en afgetreden staatshoofden. Fischbach ligt middenin de natuur. "Ideaal om in op te groeien", zei Guillaume daarover.

Een foto uit de oude doos met groothertog Henri en zijn gezin aan Fischbach.

Protest tegen Thaise koning blijft aanhouden

In de Duitse hoofdstad Berlijn heeft de Duitse actiegroep PixelHelper een lichtprojectie gehouden op de Thaise ambassade uit protest tegen de aanwezigheid van de Thaise koning Vajiralongkorn of Rama X in het land.

De activisten willen dat hij vertrekt en vragen aandacht voor de democratie en mensenrechten. Op Twitter vergelijkt PixelHelper de koning met Charlie Chaplin in de satirische film "The great dictator", en vraagt zich af waarom Thailand een koning heeft die in Duitsland woont. 

De excentrieke Vajiralongkorn komt vaak naar Beieren waar hij een residentie heeft. De Duitse krant Bild bracht begin april het verhaal dat de koning een Duits viersterrenhotel in Garmisch-Partenkirchen afhuurde in volle coronacrisis en "in quarantaine" ging met een entourage van 20 gezelschapsdames en tientallen bedienden. Ook aan dat hotel brak al protest uit.

De lichtprojectie aan de ambassade in Berlijn.

De ene wel, de andere niet

Het is u misschien opgevallen: de ene koning(in) draagt een mondmasker tot wegwerphandschoenen toe, de andere niet. Het Nederlandse persagentschap ANP ging er even dieper op in. De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima verschijnen zonder mondmasker, in lijn met het advies van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Mondmaskers worden in Nederland enkel verplicht vanaf 1 juni op openbaar vervoer. Kappers en hun klanten zijn bijvoorbeeld niet verplicht. Volgens premier Mark Rutte is het wetenschappelijke bewijs "dun", maar laat correct gebruik "een beperkt positief effect" zien. Afstand houden is dus bij het Nederlandse koninklijke paar de slogan. Bij hun werkbezoeken worden ook zo weinig mensen uitgenodigd of meegenomen.

Máxima op bezoek bij een bedrijf dat net medische mondkapjes maakt.

Koning Filip en koningin Mathilde daarentegen dragen buitenshuis vaak maskers, volgens de richtlijnen van onze virologen. Zo gingen beiden al naar winkels (om te polsen hoe ze daar de veiligheidsmaatregelen inbouwen) waar ze potentieel met meer mensen in contact konden komen. Situaties waar afstand bewaren niet altijd evident is. 

Videospeler inladen...

De Noorse koninklijke familie koos er voor om bij de nationale herdenking van de 75e verjaardag van de bevrijding van Noorwegen (W.O. II) geen mondkapjes te dragen, evenals de Deense koningin Margrethe bij de dodenherdenking. In Noorwegen en Denemarken zijn mondmaskers niet verplicht. De Noorse koning Harald (83) en koningin Sonja (82) gingen voor het eerst op pad voor een officiële plechtigheid. Sinds hun staatsbezoek aan Jordanië in maart leefden ze in afzondering.

Koning Harald op de herdenking.
kongehuset.no

De Spaanse koning Felipe en koningin Letizia gaan altijd de deur uit met beschermingsmiddelen (foto onder), in lijn met de Spaanse richtlijnen. Ze dragen mond- en neusbescherming en meestal ook handschoenen.

Leden van de Japanse keizerlijke familie dragen, ook wanneer ze in Tokio per auto worden vervoerd, mondkapjes. Vlak voor de ingang van het paleiscomplex gaat dan wel het raampje naar beneden zodat ze goed gefotografeerd kunnen worden.

Keizerin Masako zet de zijderups uit

In Japan heeft de nieuwe keizerin Masako de traditie van de keizerlijke zijdeteelt voortgezet. Bij de zogenoemde Goyosan Hajime no Gi-ceremonie worden zijderupsen - de eitjes - uitgezet op de eikenbladeren in de kweekkassen van het paleis in Tokio. De traditie gaat terug tot 1871, toen de zijdeproductie nog razend belangrijk was, en werd twee jaar geleden nog door oud-keizerin Michiko in ere gehouden (foto onder).

De ceremonie werd wel aangepast in coronatijden: Masako kreeg de hulp van slechts één paleismedewerker in plaats van vijf, en er werd maar één soort zijderups uitgezet, de inheemse Koishimaru-rups die het hof koestert.

Het was Michiko die de minder populaire rups in stand hield, want de soort produceert minder. Maar de dunnere zijde is uitermate geschikt om eeuwenoud textiel te restaureren. Met de keizerlijke oogst wordt versleten textiel aangepakt in tempels of van de zijde worden stoffen gemaakt die als geschenk dienen voor hoge gasten.

Oud-keizerin Michiko aan het werk in de serres in 2018.

Meest gelezen