Pixabay

Tekort aan opvang voor kwetsbare jongeren volgens schoolinternaat: "Jeugdzorg vraagt onze hulp"

Het schoolinternaat Mariagaard in Wetteren klaagt aan dat er te weinig opvang is voor kinderen uit de bijzondere jeugdzorg. Het internaat kreeg de vraag om jongeren op te vangen. "We willen wel, maar kunnen dat niet" zegt directeur Liesbet Jacobs. "Er zijn niet genoeg slaapplaatsen, ons personeel is daar niet voor opgeleid en we hebben niet voldoende voorkennis over de thuissituaties."

Nu de scholen weer opstarten, openen ook de internaten opnieuw de deuren. Maar volgens Mariagaard in Wetteren krijgen internaten tegenwoordig ook speciale aanvragen van sociale diensten. Directeur Liesbet Jacobs: "Ze bellen ons op en vragen of wij noodopvang kunnen aanbieden in ons internaat voor jongeren die dat nodig hebben." En dat brengt de school in een ethisch dilemma. "We wíllen natuurlijk wel helpen, maar eigenlijk kunnen we dat niet."

Beperkte slaapplaatsen en schoolpersoneel niet voldoende opgeleid

"Wij zijn een schoolgebonden internaat. Alle kinderen van het internaat, dat zijn er normaal gezien zo'n 100, komen dus overdag bij ons naar school. De zesdejaars mogen nu weer les volgen, dus we gaan het internaat ook voorzichtig heropstarten. Onder heel strenge voorwaarden en met een beperkt aantal slaapplaatsen", legt Jacobs uit. "Ik begrijp natuurlijk dat de situatie voor die kinderen uit de bijzondere jeugdzorg dringend is, maar het is heel moeilijk voor ons. Er zijn zelfs niet genoeg slaapplaatsen voor onze eigen leerlingen."

"Bovendien zijn onze opvoeders niet opgeleid om met kinderen in noodsituaties om te gaan", voegt Jacobs toe. "Die kinderen zouden dan ook terechtkomen bij leerlingen die elkaar al kennen vanop school en die de werking van ons internaat al gewend zijn." Daarbovenop, zegt de directeur, zouden de jongeren in contact komen met verschillende contactbubbels, wat in coronatijd niet aangewezen is. 

"Erg dat problemen van jeugdzorg naar schoolinternaten worden doorgeschoven"

Directeur Liesbet Jacobs klaagt de situatie binnen jeugdzorg aan. "Het is duidelijk dat er een tekort is aan onderdak en hulpverlening voor kwetsbare jongeren. Zeker tijdens deze semi-lockdown wordt dat duidelijk, want binnenblijven is extra moeilijk als je thuissituatie niet ideaal is. Maar als wij gecontacteerd worden door Aalst en Dendermonde bijvoorbeeld, dan gaat dat over kinderen die niet bij ons naar school gaan. Dat wil dus zeggen dat we geen voorkennis hebben over hun thuiscontext."

"Ik vind het bijzonder erg dat die problemen naar schoolinternaten worden doorgeschoven. Die kwetsbare jongeren zijn hier natuurlijk welkom, daarover gaat het niet. Maar wij voelen ons op dit moment niet voldoende capabel, competent, noch georganiseerd om hen te kunnen opvangen", vat de directeur samen. 

kasto80

Meest gelezen