Skateparken en sportveldjes kunnen maandag open, speeltuinen blijven voorlopig dicht

Vanaf maandag zullen kinderen en jongeren onder begeleiding van een volwassene kunnen sporten op lokale skateparken en sportveldjes. Dat hebben minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) verduidelijkt. Het moet gaan om een georganiseerde activiteit. Ouders kunnen dus niet zomaar met hun kroost naar een sportterrein trekken. De speeltuinen blijven voorlopig ook nog gesloten.

"Kinderen vallen helemaal uit de boot." Dat was de kritiek van het Kinderarmoedefonds gisteren, nadat de Veiligheidsraad besliste om winkels, kappers, nagelsalons en bedrijven terug te openen, maar bijvoorbeeld speelpleintjes nog niet. 

Onder voorwaarden

Vandaag komt de Vlaamse regering gedeeltelijk tegemoet aan die oproep. Vanaf maandag zullen lokale sportpleinen en skateparken opnieuw open kunnen. Daar kunnen kinderen en jongeren zich uitleven, tenminste als ze anderhalve meter afstand houden én er toezicht is van een volwassene

Concreet gaat het dan om een basketbalveldje of een voetbalplein, of dus een skatepark. De speeltuinen blijven voorlopig nog dicht. De beslissing ligt in de lijn van de versoepeling die de Veiligheidsraad eerder aangekondigde, om buiten sporten met maximaal 20 personen toe te laten. 

"Ik ben heel blij dat het vandaag duidelijk is dat niet alleen kinderen die lid zijn van een sportclub zullen kunnen sporten", reageert Jeugdminister Benjamin Dalle (CD&V). Ook zijn collega Bart Somers (Open VLD) denkt vooral aan jongeren in een kwetsbare situatie, "die niet zijn aangesloten bij een sportclub, maar wel buiten willen spelen". 

Begeleiding

Het toezicht kan gebeuren door een "lokale sporttrainer", maar ook "een volwassen begeleider van een jeugdvereniging van een lokaal bestuur", verduidelijkt Dalle. Ouders zouden dus niet zomaar met hun kroost naar een skatepark mogen trekken. 

Er zullen "lokale oplossingen" moeten worden gezocht voor het toezicht. Somers: "De coördinatie zit bij de lokale besturen. Die kunnen daar systemen voor uitwerken. We vertrouwen daar op de organisatiekracht van de lokale besturen." 

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten is tevreden met de duidelijkheid. De vereniging zegt dat "steden en gemeenten die het bestaande aanbod in openlucht willen hernemen of een extra aanbod willen voorzien, dat ook kunnen doen".

Maar men mag "niet verwachten dat steden en gemeenten dat sowieso op zich nemen, dat is ook niet nodig", zegt Nathalie Debast van de VVSG. "In de eerste plaats gaat het om regelmatige trainingen en lessen van clubs en verenigingen", klinkt het. De VVSG wil dat er nu ook snel werk wordt gemaakt van de heropening van de speeltuinen. 

Maar men mag niet verwachten dat steden en gemeenten dat sowieso op zich nemen, dat is ook niet nodig. In de eerste plaats gaat het om regelmatige trainingen en lessen van clubs en verenigingen

Nathalie Debast, Vereniging van Steden en Gemeenten

"Speeltuinen blijven pijnpunt"

Ook de Vlaamse Jeugdraad, die de stem van kinderen en jongeren vertolkt, reageert positief. Maar het blijft een "groot pijnpunt" dat er nog geen beslissing is om de speeltuinen opnieuw te openen, zeggen zij.

"De favoriete sport van kinderen is spelen", zegt voorzitster Alexandra Smarandescu, die oproept om de speeltuinen zo snel mogelijk te heropenen. "De volgende Veiligheidsraad moeten kinderen en jongeren echt centraal staan." Morgen roept de Jeugdraad trouwens gezinnen op om zelf een speeltuin te creëren op straat, met respect voor de veiligheidsmaatregelen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen