Hinder door staking bij openbaar vervoer in Brussel ondanks voorakkoord

Ook vanmorgen blijft het busverkeer bij de MIVB in Brussel zwaar verstoord, bij de trams is de hinder opmerkelijk minder dan de afgelopen dagen. Nochtans hadden vakbonden en directie gisteren een voorakkoord bereikt over extra veiligheidsmaatregelen voor de heropstart in coronatijden. 

De stakingsactie was maandag begonnen. Sommige chauffeurs voelden zich niet veilig genoeg ondanks de getroffen veiligheidsmaatregelen. Gisteravond werd dan een voorakkoord bereikt over bijkomende maatregelen.  

Extra maatregelen

Om het aantal verplaatsingen op het net te beperken, mogen de bestuurders bijvoorbeeld hun dienst beginnen zonder eerst langs de stelplaats te gaan. Er wordt ook tijd vrijgemaakt zodat bestuurders en chauffeurs bij een wissel op de lijn hun stuurpost kunnen reinigen. Ook is afgesproken dat het dragen van mondmaskers niet meer verplicht is voor chauffeurs wanneer ze alleen zijn in hun voertuig. Die uitzondering geldt ook voor het personeel van de verkooppunten, wanneer ze zich achter het loketvenster bevinden en de sociale afstand kunnen bewaren.

Achterban

Het bereikte akkoord wordt door de vakbonden nu voorgelegd aan hun achterban. Als dat positief verloopt, kan de situatie in de loop van de dag mogelijk nog verbeteren.  De grootste hinder is er voor wie de bus wil nemen. Vooral de lijnen 20, 33, 36, 37, 54, 63, 71, 72, 76, en 77 zijn getroffen. 

Meest gelezen