Facebook: College Essen

Terug naar school in tijden van corona: “Leerlingen mogen niet vrij bewegen”

Ook in de provincie Antwerpen mogen heel wat leerlingen vandaag voor het eerst sinds het begin van de lockdown terug naar school. “Het gaat een vreemd zicht zijn dat iedereen in de klas mondmaskers moet dragen”, zegt leerkracht biologie Tine Moermans op Radio 2 Antwerpen.

Middelbare school Go! Campus Het Spoor in Mol is er klaar voor. Daar gaan de zesdejaars vandaag voor het eerst sinds de lockdown terug naar de klas. Ze mogen gaan proefdraaien voor de lessen volgende week echt terug starten. “Ik heb er zin in, want ik heb mijn leerlingen nu zo’n acht weken niet gezien”, zegt lerares biologie Tine Moermans bij Radio 2 Antwerpen. “In het begin was dat heel bevreemdend, want je mist dat sociale contact en online lesgeven is niet altijd even evident.”

Alleen op de speelplaats tijdens de pauze mogen leerlingen de mondmaskers afnemen, zodat ze toch nog even normaal met elkaar kunnen communiceren

Tine Moermans, leerkracht biologie Go! Campus Het Spoor in Mol

Vandaag moet Tine niet meer voor een videocamera zitten, maar mag ze weer vooraan in de klas staan. Er zijn heel wat maatregelen genomen om die schooldagen veilig te laten verlopen. “Leerlingen mogen niet vrij bewegen”, zegt Moermans. “Een leerkracht komt ze ophalen zodat ze via de juiste gangen naar de klas gaan. Verder moeten ze ook een mondmasker dragen in de klas. Onze school was te laat om nog schermen van plexiglas te kopen, dus moeten we ons met mondmaskers behelpen. Alleen op de speelplaats tijdens de pauze mogen ze die afdoen, zodat ze toch nog even normaal met elkaar kunnen communiceren.”

Om de leerlingen te spreiden, hebben we een extra speelplaats gezocht. Die hebben we gevonden op de binnenkoer van een restaurant

Mariëlle Kuypers, directrice basisschool 't Blokje in Loenhout

Ook in de scholen in Bornem staan leerlingen te popelen om terug naar de klas te gaan. “Thuiszitten is fijn, maar naar school gaan en mijn vriendinnen zien is leuker”, vertelt een leerling voor ze de schoolpoort binnenrijdt. Ook de ouders zijn blij. “Dat thuislesgeven is niet altijd even evident. Wanneer je iets uitlegt aan de ene dochter, staat de andere al klaar met een vraag.”

Extra speelplaats

Nog niet alle scholen openen de deuren vandaag. In gemeentelijke basisschool ’t Blokje in Loenhout waren ze nog niet klaar met alle voorbereidingen. “Zo hebben we een extra speelplaats moeten zoeken om alle leerlingen te kunnen spreiden”, vertelt directrice Mariëlle Kuypers. “Die hebben we dan gevonden op de binnenkoer van een restaurant dat tijdelijk gesloten is.” De directie wil maandag de schoolpoort definitief openen. Zo hebben ouders en leerlingen nog een heel weekend om zich voor te bereiden.

Meest gelezen