Urbanusfan.be

Urbanus over afgelaste Boekenbeurs: "Jammer, ik ben daar al jaren vaste klant"

Komiek en stripauteur Urbanus vindt het jammer dat de Boekenbeurs dit jaar niet doorgaat. Organisator Boek.be vindt het te onduidelijk of er in het najaar massa-evenementen kunnen plaatsvinden, dus hakt het de knoop nu al door. "Da's natuurlijk spijtig. Van in het begin van de Urbanusstrip ben ik daar vaste klant," aldus Urbanus. 

"Het is jammer dat deze editie niet doorgaat, maar ik ga er natuurlijk ook niet van sterven. Ik ben geen Brusselmans die daar elke dag zat, maar ieder jaar kom ik toch één of twee dagen naar de Boekenbeurs om mijn strips te signeren. Zeker de jongste jaren zijn die signeersessies heel goed georganiseerd", vindt Urbanus. "Iemand loodst de mensen dan een beetje in de goede richting en als er echt veel volk staat, schrijven medewerkers van de uitgeverij de naam van de kinderen die hun strip willen laten signeren al op een papiertje."

Rechtstreeks contact met fans

Een paar uur lang signeren is intensief, maar dat heeft Urbanus er graag voor over. "Als je dan recent iets gedaan hebt, hoor je van de mensen of ze dat een beetje plezant vonden. Een van de leukste mensen die ik ooit heb ontmoet op de Boekenbeurs is een vrouw die beweerde dat ze 64 entiteiten in haar lichaam had zitten. Toen ik vroeg of ze er dan een paar wilde opsommen om het boekje aan op te dragen zei ze: "Oei, kiezen kan ik niet, want dan wordt het ruzie in mijn hoofd. En het was al ambras, want niet iedereen wilde dat ik vandaag naar de Boekenbeurs kwam." Ik heb er dan maar ingeschreven: "Voor iedereen het beste en kom overeen hé, jongens." (lacht)

(lees verder onder de foto)

Urbanusfan.be

Urbanus werkt zelf aan een boek

Zelf schrijft Urbanus ook al een tijdje aan een boek over zijn leven. Ook tijdens de coronacrisis werkt hij daar iedere dag een beetje aan verder. "Uitgeverijen zitten al 20 jaar aan mijn mouw te trekken. Maar hoe kan je nu een boek maken over je leven als dat nog maar half voorbij is? Intussen heb ik al meer meegemaakt. Ik heb in ieder geval heel veel te vertellen." Op de Boekenbeurs zal het boek dit jaar dus niet liggen, maar Urbanus hoopt dat het in de loop van volgend jaar klaar is. "Ik ben daar al een hele tijd aan bezig, maar ik wil alles zelf schrijven. Voor mij geen ghostwriters. Maar daar kruipt natuurlijk tijd in. Dat boek zal waarschijnlijk klaar zijn wanneer niemand nog boeken leest." (lacht)

Strips tekenen voor de webcam

Nu een 15-tal voorstellingen uit zijn toernee door Nederland zijn afgelast, houdt Urbanus zich thuis bezig. Hij schrijft sinds het ontstaan van de strip (begin jaren 80 n.v.d.r.) mee aan de scenario's. Striptekenaar Willy Linthout zet de verhalen dan om in tekeningen. Voor de coronacrisis werkte het duo vaak samen aan de eettafel van Linthout in Lokeren. Dat moet nu natuurlijk anders; "Willy en ik schrijven nu online samen aan nieuwe verhalen. We zitten allebei voor de computer en via zijn webcam kan ik zien welke schetsen hij maakt. Zo pingpongen we vanop afstand en dat lukt prima."

Meest gelezen