Radio 2

Virtuele klas brengt leerlingen in de klas en thuis samen

Een bedrijf uit Diest heeft een systeem ontwikkeld waardoor leerlingen van thuis uit de les kunnen volgende die in de klas wordt gegeven. De leerlingen thuis kunnen ook op het bord schrijven en vragen stellen. Zo zijn de klasgenoten toch met mekaar verbonden in een "virtuele" klas. 

Het bedrijf i3 -Technologies  uit Diest  heeft een systeem om leerlingen die thuis les volgen en die de les in de klas volgen samen te brengen. "Het systeem bestaat al zes jaar. Het werd aanvankelijk als bordsoftware in de scholen verdeeld.", vertel Davy De Rijbel van i3-Technolgies. "Maar sinds de huidige omstandigheden is het meer dan ooit belangrijk om leerlingen van eender waar in het leergesprek te betrekken. De functionaliteit is uitgebreid om de les ook live te kunnen geven in de klas voor de leerlingen thuis." 

Hybride klas

“Met ons systeem heb we dé sleutel om de hybride klas te gaan organiseren", zegt Davy De Rijbel. "Een hybride klas is een klas waar leerlingen in groepen worden opgedeeld.  Je hebt leerlingen die in de klas aanwezig zijn, en leerlingen die thuis de les volgen. Met I3-Learnhub kan je die les zowel van thuis als in de klas live gaan brengen. De leerkracht blijft de hele tijd in beeld. De leerlingen thuis kunnen dat perfect volgen en kunnen zelfs interactief deelnemen aan de les."

De leerlingen thuis kunnen actief deelnemen aan de les

Het bordschema wordt in de klas getoond op het interactief bord. "De leerlingen thuis kunnen dat bord zien en hebben dezelfde knoppen. Ze kunnen alles op hun toestel thuis gebruiken. Zo kunnen ze dus mee op het bord gaan schrijven", zegt Davy.

De leerlingen thuis kunnen ook vragen stellen. "Als iemand een vraag heeft, is er een functie om je hand op te steken. De leerkracht geeft dan de toestemming dat de leerling mag spreken en dan kan die leerling een vraag stellen of een antwoord geven."

Benodigdheden

Technisch is er niet veel nodig om dit thuis te laten werken. “Als leerkracht heb je gewoon een computer nodig, een webcam en je bord in de klas en je bent vertrokken. Voor de leerlingen thuis is een laptop of tablet meer dan voldoende, en natuurlijk een internetverbinding", besluit Davy De Rijbel. 

Meest gelezen