Ferm

Vrouwenvereniging Ferm naait 1.200 mondmaskers met een venster voor mensen met een beperking

Vrouwenvereniging Ferm, het voormalige KVLV, heeft de voorbije week 1.200 mondmaskers met een doorkijkvenster genaaid.  De maskers zijn bedoeld voor mensen met een auditieve beperking, zodat ze kunnen liplezen, en voor mensen met een autismespectrumstoornis. "Er waren er eigenlijk 1.600 nodig voor het buitengewoon onderwijs, maar we gaan thuis verder naaien!"

Maandag opende in de Brielpoort in Deinze een tijdelijk naaiatelier van vrouwenvereniging Ferm - wat voor januari nog het Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen (KVLV) heette en misschien nog het best bekend is als 'de Boerinnenbond'. Met 252 dames maakten ze op vijf dagen tijd meer dan 1.200 mondmaskers. Geen gewone mondmaskers, maar mondmaskers met een venster. "Wij noemen het mondmaskers met een glimlach!" lacht Ferm-consulent Lieve Vandriessche.

Ferm maakte de mondmaskers op vraag van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, voor de scholen van type 7, waar kinderen met een auditieve beperking of spraak- en taalstoornis lesvolgen.  "De mondmaskers dienen niet alleen voor de kinderen, maar eigenlijk voornamelijk voor het onderwijzend personeel", verduidelijkt Vandriessche. "Zo'n doorkijkvenster maakt het voor slechthorende kinderen mogelijk om te liplezen. En ook voor kinderen met autisme is het een geruststelling, want zij kunnen blijkbaar bang zijn als ze mensen zonder mond zien."

Lees verder onder de foto.

Het venstertje in het mondmasker is gemaakt van polypropeen, dat ze halen uit plastic mapjes. Lieven Vandriessche: "Zo van die A4 insteekmapjes die je in een ringmap kan doen. De meeste mensen hebben dat gewoon thuis liggen. En dat is volledig veilig! Virologen Van Gucht en Van Ranst hebben onze mondmaskers goedgekeurd. Ik heb ze zelf ook al eens geprobeerd en het is niet veel anders dan gewone mondmaskers."

"Het plastic kan soms wel aandampen, net zoals brillen. Maar er bestaat een middeltje voor:  het product dat duikers gebruiken zodat hun duikbrillen niet aandampen. Dat verkopen ze in sportwinkels. Of je kan het ook inzepen, zonder af te spoelen. Die zeep zorgt ook voor een laagje dat damp tegenhoudt."

Doel niet gehaald

De onderwijskoepel had eigenlijk om 1675 maskers gevraagd, geeft de consulente toe. "Dat is ons helaas niet gelukt. Sommige dames zijn zó teleurgesteld dat ze hebben besloten om vanavond, als we hier de boeken toe doen, stof mee naar huis te nemen en thuis verder te naaien. (Lacht.) Maar hoe dan ook zijn wij heel gelukkig dat we dit gedaan hebben en dat we hiermee veel mensen kunnen helpen. Wij willen dan ook de stad Deinze bedanken om de Brielpoort ter beschikking te stellen. Zonder die faciliteiten was het ons nooit gelukt!"

kasto80

Meest gelezen