Arthur Woodcroft

We bakken allemaal meer in coronatijden, maar: "Mannen bakken brood, vrouwen cake"

Uit de Corona Cooking Survey van Universiteit Antwerpen, KU Leuven en UGent blijkt dat we sinds het ingaan van de coronamaatregelen allemaal meer zijn gaan bakken. Er zijn wel verschillen tussen mannen en vrouwen. "Mannen bakken meer brood en vrouwen eerder meer cake", zegt professor Charlotte De Backer. Maar wat maaltijden betreft kiezen vrouwen dan weer vaker voor gezond. De Corona Cooking Survey is een onderzoek naar ons koop- en kookgedrag in quarantaine.

Eerder was uit de studie al duidelijk geworden dat we met z'n allen meer bezig zijn met gezonde voeding en ook meer zelf zijn gaan bakken. Nu zijn de onderzoekers ook gaan kijken of er opvallende verschillen waren tussen mannen en vrouwen. En dat blijkt zo: "Mannen zijn meer brood gaan bakken en vrouwen meer cake en andere zoetigheden", zegt professor Charlotte De Backer van de Universiteit Antwerpen.

Ook voor de coronacrisis was het al zo dat mannen meer brood dan zoetigheid bakten. Een echte verklaring is er niet: "Omdat het stoerder is, omdat ze minder van zoet houden, of omdat je meer kracht nodig hebt om te kneden? Dat zou allemaal kunnen, ja."

Sleur slaat nu ook toe bij mannen

Als het gaat over de dagelijkse maaltijden, dan kiezen vrouwen wel vaker dan mannen voor gezond. Vrouwen deden dat altijd al en nu nog meer. 

Opvallend is wel dat de zin van mannen om te koken aan het minderen is. Voor de coronacrisis gaven ze meer aan dan vrouwen dat ze het plezierig vinden om te koken. Vrouwen zagen het meer als een noodzaak, een verantwoordelijkheid en daardoor ook meer een sleur. "Mannen kookten dan ook eerder bij speciale gelegenheden, zoals pannenkoeken op zondag, etentjes met vrienden of barbecues, terwijl vrouwen het meer elke dag doen."

Meest gelezen