Oprichter Frederik Vincx van Soulcenter samen met een bewoonster en haar dochter

Website om makkelijk levensverhaal van (groot)ouders neer te schrijven

Woonzorgcentra zijn vaak een schat aan verhalen die dreigen verloren te gaan. Om die te redden heeft IT-platform Soulcenter een website bedacht waar je eenvoudig het levensverhaal van je ouders en grootouders kan neerpennen. Stijn Huyberechts van de organisatie heeft intussen het verleden én heden neergepend van zijn grootmoeder Mathilde die in een WZC in Grimbergen verblijft. En dat bleek soms erg verrassend.

Soulcenter is een digitaal platform dat focust op gepersonaliseerde ouderenzorg. Aan het begin van de crisis gingen de rusthuizen meteen in lockdown. Om toch iets te kunnen doen, besloot het centrum levensverhalen van bewoners neer te schrijven. Niet voor iedereen weggelegd, en daarom ontwikkelde ze een bijzondere tool om je daarbij te helpen. Stijn Huyberechts werkt voor de organisatie en besloot samen met zijn moeder het verhaal van zijn oma neer te pennen. De 96-jarige Mathilde die in WZC Heilig Hart verblijft in Grimbergen “We hebben een website gebouwd, waar de verhalen van ouders en grootouders verzameld kunnen worden aan de hand van een aantal vragen. Van waar ze afkomstig zijn, waar ze gewoond hebben, maar ook wie ze vandaag zijn. Die verhalen kan je dan illustreren met foto’s en filmpjes. En je kan je familie uitnodigen om mee te schrijven. Dat heb ik intussen samen met mijn moeder gedaan.” 

Is dat mijn meter op de foto? Ik stond versteld van de foto's en verhalen die opdoken

Kleinzoon Stijn Huyberechts

De website zorgt vaak voor verrassende ontdekkingen bij de familieleden. Stijn: “Ik stond er zelf van te kijken welke verhalen en foto’s er opdoken. Dat ik me afvroeg, is dat mijn meter die op de foto staat? Je denkt dat je alle foto’s en verhalen kent, maar dan duiken er toch weer op. Dat doet heel veel deugd. Het was ook plezant om er met de rest van de familie over te praten. We waren echt verbaasd van sommige onthullingen en moesten ook vaak lachen met momenten van vroeger." 

Zelf meedoen?

Aan de hand van 15 vragen kan je het levensverhaal van je ouders of grootouders neer schrijven. Die worden dan in de kamer gelegd, zodat ook de medewerkers er verder over kunnen praten. “We focussen heel hard op de verhalen, en nadien stellen we voor om foto’s te zoeken. Mensen worden dus heel hard begeleid.” Begint het te kriebelen om ook in het verleden te duiken van je (groot)ouders? Surf dan naar de website van Soulcenter

Meest gelezen