Videospeler inladen...

Meer volkspartij, meer donkerblauw of meer basis? Wie heeft de beste troeven om voorzitter te worden bij Open VLD? 

Bij Open VLD is vanavond de campagne voor de voorzittersverkiezingen afgetrapt met een debat tussen de vier kandidaten. Net daarvoor kruisten Bart Tommelein, Egbert Lachaert, Els Ampe en Stefaan Nuytten de degens voor de camera van "Terzake". Wie is de blauwste liberaal? Of heb je ook verschillende soorten blauw bij Open VLD? Wat in elk geval wel duidelijk is dat er twee echte kanshebbers en twee outsiders zijn.

De man van de brede volkspartij

Bart Tommelein is Vlaams Parlementslid en burgemeester van Oostende. Hij draait al jaren mee in de nationale en Vlaamse politiek en wordt ook weleens als de kandidaat van het partijestablishment bestempeld. "Ik vind dat we een brede volkspartij moeten zijn die opnieuw moet winnen, zegt hij. De liberale principes moeten voor hem vooral beter worden vertaald en uitgelegd. "We moeten het beter uitleggen zodat de mensen beter begrijpen waarover we het hebben."

Voor wat de federale formatie betreft stelt Bart Tommelein geen exclusieven. "Wij zijn liberalen, wij zij geen nationalisten. Wij moeten geen N-VA light worden, maar dat geldt ook voor de verschillen met socialisten, christendemocraten en groenen. We moeten de zaak open bespreken en kijken waar de raakpunten liggen."

De man van de liberale herbronning

Egbert Lachaert was al eens kandidaat-partijvoorzitter en is nu fractieleider voor zijn partij in de Kamer. "Ik wil niet dat wij de nieuwe CD&V worden, maar dat wij heel duidelijk een liberale partij zijn, met liberale accenten op economie, werk en overheidsefficiëntie, maar ook met antwoorden voor veiligheid, justitie of samenleven", aldus Lachaert. "Onze uitdaging is terug geloofwaardigheid te hebben en onszelf te zijn, zonder naar de N-VA te kijken."

Ook voor de formatie sluit hij niemand uit. "We moeten vanuit de huidige regering een centrumtekst maken die economisch liberaal is geïnspireerd en daar partners rond zoeken." Opvallend voorstel: Lachaert wil het overheidbeslag tegen 2030 met 5 procent terugdringen.

De man van meer macht voor de partijleden

Stefaan Nuytten is boekhouder, fiscalist en ondernemer en geldt als een outsider. In 2018 greep Nuytten naast een gemeenteraadszitje in Koksijde. "We moeten de partijstructuren wijzigen om meer macht bij de leden te leggen", vindt hij.

De vrouw van de slankere overheid

"Ik ben de kandidaat van de basis", zegt een zelfzekere Els Ampe. Ampe is Vlaams Parlementslid en was eerder al schepen in Brussel lid van het Brusselse Parlement. De voorbije weken haalde ze vooral het nieuws met campagnefilmpjes waarin ze onder meer van leer trok tegen de "lockdowndictatuur". Daarnaast profileert Els Ampe zich als voorstander van een overheid die op dieet moet.

"Ik ga voor groei voor onze partij", zegt ze. Maar de kans dat zij Gwendolyn Rutten zal opvolgen, wordt klein geacht. Heeft ze zich met haar campagnefilmpjes niet wat onmogelijk gemaakt in eigen partij? "Uiteraard zal ik met iedereen samenwerken. Het is de basis die zal beslissen wie wint en je moet je altijd neerleggen bij de beslissing van de meerderheid."

Bekijk hieronder het debat tussen de kandidaten-voorzitter in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen